FeaturedFluxNational

Toader, după întâlnirea cu magistraţii: Am convenit instituirea unui mecanism de dialog; articolul 54 din OUG – abrogat

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că, în cadrul discuţiilor avute de Guvern cu magistraţii, s-a convenit instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte de a fi făcut public, pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat, dar şi abrogarea articolul 54 din OUG 7, referitor la posibilitatea ca un judecător să devină procuror şef.

„Principalele soluţii asupra cărora de comun acord am convenit se referă în primul rând la instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât CSM, cel care dă avize consultative în problemele de modificare a legilor justiţiei, pe de o parte, Guvernul, pe de altă parte, dacă e vorba de ordonanţă, vom încheia un memorandum, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern, dincolo de transparenţa decizională, să ajungă să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte pentru a putea fi analizat, dezbătut şi avizat”, a declarat Toader la Palatul Victoria.

Ministrul Justiţiei a menţionat că o altă problemă discutată se referă la salarizarea IT-iştilor din sistem. Toader a adăugat că pentru unii dintre aceştia, prin legile justiţiei, s-a redus nivelul de salarizare şi sunt nemulţumiţi „pe bună dreptate”, iar în acest moment există diferenţe salariale semnificative între specialiştii IT de la Ministerul Public, cei de la CSM şi cei de la instanţele de judecată.

„Vom ridica nivelul de salarizare, după principiul ‘un drept câştigat nu poate fi coborât’, deci vom recupera ceea ce au pierdut la salarizare, prin consultare cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor, dar, în acelaşi timp, vom şi uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-işti”, a spus acesta.

Tudorel Toader a adăugat că cea mai dezbătută temă a fost articolul 54 din ordonanţă, asupra căruia s-a convenit de comun acord să fie abrogat în integralitate.

„Articolul 54 este acela care permite unui judecător să devină procuror şef dintre cei de la Parchetul General, pe care îi numeşte preşedintele prin decret, la propunerea ministrului. Acolo erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de către procurori în special, de către judecători în secundar.(…) Dată fiind această preocupare exprimată în principal de către procurori, care au fost nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus şi am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanţii la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Asta înseamnă că se revine la reglementarea anterioară, că procuror de rang înalt pot fi doar procurori care îndeplinesc condiţiile legii şi procedura cu interviul de selecţie şi propunere de la ministrul Justiţiei şi să îi numească preşedintele republicii prin decret prezidenţial. Abrogând articolul 54, se abrogă implicit şi prevederea care mută competenţa de la Secţia de procurori la plenul CSM, prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluaţi la Ministerul Justiţiei, vor primi avizul de la CSM, de la Secţia de procurori, un aviz consultativ, după care ministrul va propune preşedintelui să îi numească procurori de rang înalt”, a arătat ministrul Justiţiei.

El a spus că va redacta un draft de ordonanţă de urgenţă cu toate aceste modificări, pe care îl va trimite vineri la CSM, iar săptămâna viitoare va fi trimis spre dezbatere şi adoptare în şedinţa de guvern.

Toader a mai spus că la discuţia de luni au participat, alături de el, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele CSM, judecătoarea Lia Savonea, şi reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei speciale pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie. AGERPRES

Related Articles

Back to top button