Breaking News

UDMR cere prorogarea prevederilor OUG 114 până în 2020

UDMR solicită iniţierea consultărilor cu toţi actori implicaţi în elaborarea OUG 114, efectuarea unui calcul corect al impactului financiar, şi adoptarea unei noi Ordonanţe de Urgenţă de prorogare a aplicării OUG 114 până în 2020, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie.

”UDMR susţine un lucru pe care l-a afirmat de nenumărate ori, practica adoptării ordonanţelor de Urgenţă pe ultima sută de metri a unui an fiscal, cu aplicabilitate aproape imediată sau practica schimbării regulilor în timpul dezbaterii proiectului de lege privind bugetul de stat trebuie să înceteze. Ordonanţa de urgenţă numărul 114 din 2018 devenită noul lait motiv ca Ordonanţa 79 din 2017 a introdus reguli noi,interdicţii noi, derogări, prorogări şi suspendări, inclusiv de la regulile responsabilităţii fiscal bugetare. A introdus taxe noi toate Fără un calcul Clar a impactului nici asupra bugetului de stat consolidat şi nici asupra mediului de afaceri”, a declarat deputatul UDMR Benedek Zacharie.

El a mai spus că, îndomeniul bancar, taxa pe lăcomie a creat incertitudine în privinţa modului de calcul, dar mai ales asupra costului creditării pentru consumatori, cu efecte în lanţ în întreaga economie şi că regulile de constituire şi de decizie asupra contribuţiilor datorate de angajat la pilonul 2 de Pensii a fost de asemenea bulversat.

Deputatul UDMR a solicitat ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, prorogarea prevederilor OUG 114 până în anul 2020.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, la Parlament, prezent la dezbateri despre OUG 114, la „Ora Guvernului”, că actul normativ din domeniul fiscal este cel mai curajos şi îndrăzneţ apărut după Revoluţie.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.