Breaking News

Brexit: Ieşirea din UE fără un acord se va face numai cu consimţământul parlamentului, a promis Theresa May

Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord pe 29 martie numai dacă parlamentul britanic îşi va da consimţământul, a anunţat marţi, în faţa Camerei Comunelor, premierul Theresa May, relatează Reuters şi AFP.

Ea a reafirmat că se opune unei amânări a Brexitului dincolo de data deja prevăzută, 29 martie, dar a admis totuşi posibilitatea unei asemenea amânări dacă parlamentul de la Londra respinge ieşirea din UE fără acord, însă numai pentru o perioadă scurtă, mai ales că în caz contrar Regatul Unit s-ar vedea obligat să participe la alegerile europene din luna mai.

Venită în faţa Camerei Comunelor pentru a face o declaraţie despre evoluţia discuţiilor cu Bruxelles-ul, Theresa May a anunţat că intenţionează să acţioneze conform unui plan în trei etape.

Ea le-a promis parlamentarilor că, dacă va reuşi să obţină la Bruxelles o revizuire a acordului privind Brexitul respins în ianuarie de Camera Comunelor din cauza mecanismului de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză, va supune acest acord revizuit votului parlamentarilor britanici pe 12 martie.

Dacă nu reuşeşte să convingă UE să aducă modificări clauzei de ”backstop” sau dacă şi un eventual acord revizuit va pica la vot în Camera Comunelor, aceasta din urmă va vota pe 13 martie propunerea unei ieşiri din UE fără acord.

”Regatul Unit va ieşi (din UE) pe 29 martie fără un acord numai cu consimţământul explicit al Camerei Comunelor”, a dat asigurări şefa executivului britanic.

Dacă membrii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o ”extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată. Totuşi, această amânare trebuie să fie acceptată şi de Uniunea Europeană.

”Personal, mă opun unei extinderi a articolului 50. Obiectivul nostru prioritar ar trebui să fie găsirea unui acord şi ieşirea (din UE) pe 29 martie”, a subliniat şefa executivului, admiţând însă că ea doreşte în acelaşi timp să răspundă preocupărilor parlamentarilor, mai ales că unii dintre miniştrii ei au ameninţat în ultimele zile cu demisia dacă se va concretiza varianta unui Brexit fără acord.

Ea a avertizat de asemenea că ”o extindere a articolului 50 nu exclude un ”no-deal” (Brexitul fără acord)”. Theresa May a menţionat că excluderea unui Brexit fără acord se poate face numai prin revocarea articolului 50, ceea ce a susţinut că nu va face, sau prin convenirea unui acord.

Declaraţia dată de premierul Theresa May va fi urmată miercuri de o dezbatere în Camera Comunelor, în cadrul căreia deputaţii vor putea propune din nou amendamente la acordul de retragere, astfel că este posibil ca adversarii Brexitului să încerce încă o dată prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexitului de la guvern către parlament, după două tentative eşuate în acest demers care, dacă ar reuşi, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexitului, eventual prin convocarea unui nou referendum.

Între timp, la Bruxelles continuă discuţiile dintre negociatorii britanici şi cei europeni, dar până în prezent liderii europeni au respins orice revizuire a clauzei de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză.

Theresa May a acceptat anul trecut această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind ”backstop-ul” a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

În virtutea acestei clauze, Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord. Conform documentului convenit între Londra şi Bruxelles, această clauză poate fi anulată numai prin acordul părţilor, ceea ce înseamnă că Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar fără acordul Uniunii Europene. AGERPRES