Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat marţi, la Comisia pentru abuzuri din Camera Deputaţilor, că nu se impune modificarea ordinului MS din 2010 privind persoanele cu deficienţe de auz şi va trimite precizări către direcţiile de sănătate publică privind modul de întocmire de către spitale a fişelor medicale necesare pentru persoanele surde şi hipoacuzice în obţinerea sau reînnoirea permiselor de conducere categoria B.
Deputatul PNL Adriana Săftoiu a menţionat, în şedinţa Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor şi cea pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Cameră, că întâlnirea cu ministrul Sănătăţii vine în urma multor sesizări primite de la persoane surde sau hipoacuzice cu drept de a avea permis de conducere categoria B.
Ea a precizat că aceste persoane solicită ca, pentru permisul de conducere categoria B, la examenul ORL să nu li se dea, în baza surdităţii sau a hipoacuziei, inapt sau apt în fişa medicală.
„Asta este problema – că în momentul de faţă un medic ORL poate să spună că o persoană surdă este aptă sau inaptă. Şi ei asta cer: să nu se mai dea acest calificativ. De ce? Pentru că în momentul de faţă la nivel mondial, pe cercetări dovedite ştiinţific, s-a dovedit să surditatea nu este o problemă la condus. (…) În baza acestei constatări, Ministerul de Interne va obliga acel conducător auto să îşi modifice oglinzile retrovizoare. De asta medicul ORL trebuie să scrie – da, este surd, da, mai aude în parametrii 60-70-80. Deci, ce trebuie să faci tu? Să modifici oglinda retrovizoare. (…) În baza unei adrese date de dr. Sarafoleanu, unele judeţe interpretează ordinul şi spun ca eşti surd?”, a spus Adriana Săftoiu.
Deputatul liberal a susţinut că probleme în acest sens au fost în judeţul Argeş.
„Deci, dacă în România permisul de conducere categoria B nu are nicio restricţie şi este automat eliberat, vă vor dovedi aceste petiţii, pe care ni le-au trimis, că li s-a refuzat, cel puţin la nivel unor judeţe, cel mai grav fiind în judeţul Argeş, unde li s-a refuzat eliberarea acestor permise de conducere în condiţiile în care persoanele respective aveau permise de conducere de 10 – 20 de ani”, a afirmat liberalul.
Adriana Săftoiu a explicat că, la nivel mondial, a fost atestat faptul că numărul accidentelor produse de persoanele cu deficiente de auz este infim.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a menţionat că în ceea ce priveşte parametrii funcţionali de respectat pentru şoferii amatori nu se impune acum o precizare, o modificare la ordin, ci o precizare către direcţiile de sănătate publică, cu condiţia să ajungă şi la spitalele din subordine, care au posibilitatea să facă aceste fişe.
„Fişa pentru obţinerea permisului are această chestiune – apt sau inapt -, dar fişa nu este făcută de cei din Ministerul Sănătăţii. Este un cadru al MAI. (…) Acest ordin nu interzice medicului ORL din ţară să dea apt acestui cetăţean care doreşte să fie conducător auto. Eu cred că o proastă înţelegere, de către anumite persoane sau medici din anumite judeţe, nu poate fi generalizată la nivelul ţării. (…) Nu putem acuza MS pentru proasta înţelegere a unora. Din punctul meu de vedere sună foarte clar: da este apt dacă îndeplineşte această condiţie a oglinzilor şi sintagma apt sau inapt este cuprinsă în acea fişă-cadru care nu e făcută de MS”, a spus ministrul.
Sorina Pintea a arătat că probleme există punctual în foarte puţine zone. „Este obligatoriu să avem discuţia şi cu MAI. (…) Vom aplica legea şi atât, pentru că legea este foarte clară, din punctul meu de vedere dacă unii nu o respectă îi sancţionăm sau verificăm”, a mai spus Pintea. AGERPRES