Ucraina: Preşedintele Poroşenko, pus în dificultate de o afacere de contrabandă cu echipamente militare ruseşti

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ajuns sub focul criticilor, cu numai o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, din cauza unei afaceri de contrabandă cu echipamente militare provenite din Rusia, considerată la Kiev drept stat ”agresor”, transmite marţi AFP.

Conform jurnaliştilor de investigaţii din cadrul proiectului ‘Nachi Grochi’ (Banii noştri), un apropiat al preşedintelui, secretarul adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare, Oleg Gladkovski, precum şi fiul acestuia sunt la originea unei vaste operaţiuni de contrabandă cu piese de schimb pentru echipamente militare.

Piesele ar fi fost cumpărate ilegal din Rusia înainte de a fi livrate armatei ucrainene la preţuri de trei până la patru ori mai mari, diferenţa faţă de preţul de achiziţie intrând în buzunarele celor care au dirijat operaţiunea de contrabandă, care ar fi început în 2015, la un an după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Foarte criticat în ţara sa pentru eşecul luptei împotriva corupţiei, preşedintele Poroşenko nu este acuzat că ar fi implicat direct în această contrabandă, însă Oleg Gladkovski este considerat a fi unul dintre apropiaţii săi.

Fostul premier Iulia Timoşenko, adversară a lui Poroşenko la scrutinul prezidenţial din 31 martie, a cerut joi în plenul parlamentului de la Kiev iniţierea procedurii de destituire a preşedintelui pentru ”înaltă trădare”, acuzându-l de ”colaborare cu duşmanul” şi acordarea de ”asistenţă unei ţări ocupante”.

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, candidat la preşedinţie şi aflat în fruntea sondajelor, a publicat pe Facebook un clip video în care spune că a rămas ”fără glas”. ”Aceşti oameni au ajuns la putere prin sânge şi câştigă bani tot prin sânge”, afirmă el despre cei evocaţi în respectiva afacere.

Purtătorul de cuvânt al lui Poroşenko, Sviatoslav Tsegolko, a anunţat pe Facebook că preşedintele ucrainean a ”ordonat forţelor de ordine să verifice informaţiile” publicate de jurnalişti.

La rândul său, Oleg Gladkovski a declarat că ”respinge categoric” acuzaţiile ce-i sunt aduse şi a propus să fie suspendat din funcţie pe durata anchetei.

Petro Poroşenko este creditat în ultimele sondaje cu circa 18% din intenţiile de vot. AGERPRES