Brexit: Parlamentul britanic a respins amendamentul care solicită guvernului să adopte planurile opoziţiei

Membrii Camerei Comunelor au respins un amendament (amendamentul A) care solicită guvernului britanic să adopte planurile opoziţiei privind Brexitul, între care o uniune vamală permanentă cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Camera Comunelor va mai supune la vot miercuri seară alte patru amendamente propuse de deputaţi pentru planul premierului Theresa May privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Venită marţi în faţa Camerei Comunelor pentru a face o declaraţie despre evoluţia discuţiilor cu Bruxelles-ul, premierul Theresa May a anunţat că intenţionează să acţioneze conform unui plan în trei etape.

Ea le-a promis parlamentarilor că, dacă va reuşi să obţină la Bruxelles o revizuire a acordului privind Brexitul respins în ianuarie de Camera Comunelor din cauza mecanismului de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză, va supune acest acord revizuit votului parlamentarilor britanici pe 12 martie. Dacă nu reuşeşte să convingă UE să aducă modificări clauzei de ”backstop” sau dacă şi un eventual acord revizuit va pica la vot în Camera Comunelor, aceasta din urmă va vota pe 13 martie propunerea unei ieşiri din UE fără acord.

Dacă membrii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o ”extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată. Totuşi, această amânare trebuie să fie acceptată şi de Uniunea Europeană. AGERPRES