Preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins miercuri demisia ministrului său de externe, Mohammad Javad Zarif, elogiindu-i ‘eforturile necontenite’ în serviciul ţării, potrivit site-ului guvernului iranian, citat de AFP.
‘Cred că demisia dumneavoastră este împotriva interesului ţării şi nu o voi aproba’, a scris Rouhani într-o scrisoare adresată ministrului Zarif şi postată pe site.
‘Apreciez eforturile dumneavoastră necontenite şi angajamentul dumneavoastră’ în calitate de ministru de externe şi ‘consider că, aşa cum v-a spus şi ghidul (suprem Ali Khamenei), sunteţi ‘demn de încredere, curajos şi evlavios’ şi în prim-planul rezistenţei împotriva presiunii totale exercitate de Statele Unite’ împotriva Republicii islamice, se afirmă în scrisoare.
‘Sunt pe deplin conştient de presiunile exercitate asupra aparatului diplomatic al ţării, a guvernului şi chiar a preşedintelui ales de popor’, mai scrie Rouhani.
‘De asemenea, aşa cum a fost ordonat în mod repetat, toate organele – inclusiv guvernul şi organismele de stat – trebuie să acţioneze în totală coordonare cu ministerul dvs. în relaţiile internaţionale’, se menţionează în text.
Zarif şi-a anunţat demisia luni seara pe contul său de Instagram. Marţi, el a pledat pentru ca ministerul său să-şi recapete ‘statutul’.
Potrivit site-ului de ştiri Entekhab, decizia sa de a demisiona ar avea legătură cu vizita surpriză efectuată luni la Teheran de către preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Zarif nu a fost prezent la niciuna dintre întâlnirile lui Al-Assad cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi preşedintele Rouhani, iar Entekhab sugerează că şeful diplomaţiei a fost deranjat că a fost dat la o parte.
Mohammad Javad Zarif (59 de ani) a fost negociator-şef, de partea iraniană, al acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) cu scopul de a se pune capăt unei crize ce dura de 12 ani în legătură cu problema nucleară iraniană.
Criticat de ultraconservatorii iranieni, Zarif s-a confruntat în ultimele luni cu critici tot mai virulente după decizia preşedintelui american Donald Trump de retragere unilaterală a SUA din acest acord în mai 2018. AGERPRES