Directorul British Council România: Calitatea studiilor superioare din UK este excelentă, pentru că sunt internaţionale

Calitatea studiilor superioare din Marea Britanie este excelentă, pentru că ele sunt internaţionale şi este „vital” ca această componentă internaţională să fie păstrată, chiar şi după Brexit, a declarat, joi, directorul British Council România, Nigel Bellingham.

El a participat la conferinţa de presă dedicată World Education Fair, eveniment deschis instituţiilor de învăţământ străine care doresc să recruteze studenţi români şi care are British Council drept partener. Târgul, organizat de Integraledu, are loc sâmbătă şi duminică la Bucureşti, la Hotel Radisson Blu.

Bellingham a prezentat perspectivele pe care le au studenţii internaţionali în contextul Brexit.

„Nu sunt un oficial guvernamental, (…) dar eu şi toţi cei ce sunt implicaţi în domeniul studiilor superioare dorim să vedem cum schimburile internaţionale continuă şi dorim să vedem că universităţile britanice sunt în continuare deschise studenţilor internaţionali, studenţilor din Uniunea Europeană”, a punctat el.

În opinia sa, „calitatea studiilor superioare din Marea Britanie este excelentă şi motivul acestei excelenţe este faptul că ele sunt internaţionale”. „Este vital să menţinem componenta internaţională în universităţile noastre”, a afirmat el.

Totodată, Bellingham i-a îndemnat pe studenţii care vor să fie la curent cu eventuale schimbări în contextul Brexit să urmărească portalurile online study-uk.britishcouncil.org şi www.universitiesuk.ac.uk.

Potrivit Integraledu, chiar dacă Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană, a fost înregistrată o creştere cu 10% a cererilor de studii în UK din partea studenţilor români. Totodată, numărul de tineri care pleacă la studii în Olanda a crescut cu 22%.

Astfel, arată organizatorii, Marea Britanie rămâne cea mai populară destinaţie de studiu. Numărul românilor care au plecat anul trecut la studii în Regatul Unit a fost de 2.800.

Potrivit lui Madeleine Popescu, reprezentant Integraledu, în general, tinerii români plecaţi la studii în străinătate ajung să îşi vadă cariera viitoare în perspectivă internaţională, însă mulţi nu exclud întoarcerea în ţara natală.

„Din experienţa mea de consultant, având opt ani în spate, vorbesc cu tineri şi după ce am încheiat procesul de admitere. În primă instanţă, se gândesc să rămână acolo, dar pe măsură ce petrec timp acolo îşi dau seama că opţiunile lor sunt mult mai numeroase, iar majoritatea tind să se internaţionalizeze. Tind să se gândească că lumea întreagă este destinaţia lor. Mă bucură că mulţi iau şi România în considerare pentru viitorul lor”, a afirmat ea.

Directorul British Council România a vorbit despre intenţia unui parteneriat cu Camera de Comerţ Româno-Britanică, astfel încât studenţii români din Marea Britanie să facă internship-uri în România în vacanţe.

„Evident, din perspectiva britanică, aceşti oameni sunt foarte talentaţi şi ne dorim să aducă un plus de valoare în ţara lor şi la întoarcere să menţină relaţia între cele două state”, a afirmat Bellingham.

La World Education Fair Bucureşti vor participa peste 70 instituţii de învăţământ din ţări precum Marea Britanie, Olanda, Austria, Germania, Danemarca, Elveţia, Spania, Grecia, Luxemburg, Cipru, Polonia, SUA.

Târgul mai are loc la Iaşi (4 martie) şi Timişoara (6 martie). Cei interesaţi să participe se pot înscrie online pe www.worldeducation.ro sau direct la birourile de înregistrare din cadrul evenimentului. Participarea este gratuită. AGERPRES