ONU: Peste două treimi din populaţia lumii va trăi în oraşe până în 2050

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa la plata unor despăgubiri de 15.000 de euro pentru un copil afgan care a trăit circa şase luni în tabăra de migranţi din Calais, cunoscută şi ca ”Jungla de la Calais”, informează DPA.

În februarie 2016, când autorităţile franceze au intervenit şi au demolat tabăra, o instanţă a ordonat plasarea în asistenţă a copilului, atunci în vârstă de 12 ani. Ordinul nu a fost îndeplinit, iar copilul a ajuns într-un adăpost improvizat în zona de nord rămasă din „Junglă”. După câteva luni, el a reuşit să ajungă în Regatul Unit, unde spera să obţină azil, deoarece se refugiase în august 2015 din Afganistan.

„Din cauza eşecului autorităţilor de a proteja reclamantul (…), acesta a petrecut şase luni într-un mediu evident necorespunzător pentru copii, caracterizat de insalubritate, precaritate şi insecuritate”, a stabilit CEDO.

Tabăra de la Calais a fost demolată în întregime în octombrie 2016, dar refugiaţii şi migranţii care încercau să traverseze Canalul Mânecii au continuat să se adune în oraşele-port franceze din regiune.AGERPRES