Relațiile bilaterale strânse și proiectele comune au fost discutate astăzi de prim-ministrul Pavel Filip și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.
În cadrul întrevederii, premierul a spus că această întâlnire are loc într-o zi simbolică, când sărbătorim cu toții Mărțișorul. Urmare a eforturilor comune, acesta a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Iar astăzi întreaga lume, inclusiv motorul de căutare GOOGLE, cunoaște despre Mărțișor.
Pavel Filip a mulțumit României pentru susținerea constantă acordată și a menționat că deja a fost elaborat și urmează să fie remis părții române proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înțelegerilor la care s-a ajuns la ultima ședință comună a guvernelor de la Chișinău și București.
„Dacă până acum relațiile noastre erau bazate mai mult pe emoție, actualmente, avem o abordare pragmatică. Ne-am dorit investitori români serioși și îi avem: banca Transilvania și compania Transgaz. În comun dezvoltăm și proiecte de infrastructură, de interconectare pe gaze naturale, energie electrică, comunicații și transport. Trebuie să avem o unire prin fapte, o unire de infrastructuri, astfel încât să nu ne mai poată dezbina nimeni”, a spus Pavel Filip. În mod special a fost evidențiată oportunitatea dezvoltării unui proiect transfrontalier de trecere la ecartament european pe traseul feroviar Chișinău-Iași, dar și a lansării unui tren rapid Chișinău-București.
„Republica Moldova reprezintă pentru noi mult mai mult decât o țară în Parteneriatul Strategic. Suntem nu doar colegi, dar prieteni”, a spus Natalia Elena Intotero. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a menționat că în prezent se discută despre posibilitatea modernizării și dotării cu fonduri de carte a 100 de biblioteci din Republica Moldova, dar și despre promovarea unor proiecte comune pentru diasporă.
Pavel Filip a apreciat aceste proiecte, accentuând importanța păstrării și promovării tradițiilor și consolidării cooperării în domeniul culturii: „Dacă nu investim în cultură, nu avem de unde strânge roade în economie”.
În prezent, cu eforturi comune, ia este promovată pentru a fi inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO.