CAMPANIE PENTRU EDUCAREA ȘI INFORMAREA UNEI TINERE GENERAȚII DE DONATORI FIDELI DE SÂNGE

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) organizează în această perioadă o serie de conferințe în centrele universitare. Derulate sub sloganul „Inimi tinere bat pentru tine”, aceste conferințe își propun să educe și să informeze studenții despre importanța donării de sânge și de celule stem hematopoietice.

„Putem acoperi doar jumătate din necesarul de sânge”

„Nevoia de sânge este foarte mare în București. Noi aprovizionăm cu sânge și componente sanguine 60 de spitale”, a declarat dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină București.

„La ora actuală, asigurăm cam jumătate din această nevoie, ajungem la 70% cu ajutorul centrelor din județele din preajma Bucureștiului. Dar și acolo este nevoie de sânge.” Doina Goșa a vorbit despre operații amânate din cauza lipsei de sânge și despre bolnavii care au nevoie permanentă de transfuzii pentru a trăi. „Sunt drame care se întâmplă sistematic în spitalele noastre pentru că românii nu donează sânge. Nu aș putea să vă spun de ce, dar este o realitate”, a declarat medicul hematolog.

„E atât de simplu să faci un bine”

Despre donarea de sânge văzută ca un act de curaj  și despre educația tinerilor donatori a vorbit Paul Varga, inițiatorul proiectului „N-avem sânge”. Proiectul își propune să aducă laolaltă, să educe și să informeze o comunitate de donatori de sânge care aleg să doneze frecvent.

„Nevoia de sânge e permanentă, trebuie să ne educăm să donăm periodic, nu doar în situatiile excepționale când un prieten sau un cunoscut are nevoie de sânge. E atât de simplu să faci un bine”, spune Paul Varga. Acesta este de fapt obiectivul principal al conferințelor „Inimi tinere bat pentru tine”, organizată de ASSMB – educarea unei tinere generații de donatori fideli de sânge.

„Aproximativ 2.000 de unități de sânge m-au ținut până acum în viață”

Radu Gănescu este președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), dar este și unul dintre pacienții care au nevoie periodic de transfuzii de sânge. Radu Gănescu are talasemie majoră, o boală rară, cu care a fost diagnosticat din copilărie. Organismul pacienților care au această boală nu poate produce singur hemoglobina din sânge.

Pentru a supraviețui, Radu are nevoie de transplanturi periodice de sânge, pe tot parcursul vieții. Invitat la eveniment, acesta a făcut un scurt bilanț: „Aproximativ 2.000 de unități de sânge m-au ținut până acum în viață. Donatorii de sânge împart viață. Cu ajutorul lor, eu am putut fi azi alături de dumneavoastră. Și vreau să le mulțumesc”, a declarat Radu Gănescu.

Educarea unei generații de donatori

„Din păcate, în România, donarea de sânge nu este încă la nivelul la care ne-am dori ca cetățeni ai acestei societăți. Încă suntem sub nivelul european”, a explicat Radu Gănescu. „Suntem una din puținele țări din Europa care încă mai recompensează donarea de sânge. Acest lucru va înceta din anul 2020. Și acesta este motivul pentru care educarea unei generații de donatori fideli de sânge este imperios necesară.

Despre un alt tip de donare și despre șansa de a vindeca de cancer pe cineva a vorbit dr. Aurora Dragomirișteanu, directoarea Registrului Național de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Știința nu a găsit încă un leac pentru cancer. Însă un donator de celule stem hematopoietice compatibil poate vindeca o persoană care suferă de un cancer de sânge: leucemie, limfom, mielom, a explicat Aurora Dragomirișteanu.

60.000 de potențiali donatori

În acest moment, 60.000 de persoane sunt înscrise în România ca potențiali donatori. 10.000 dintre aceștia s-au înscris doar în anul 2018. Directorul RNDVCSH este optimist – vrea să sărbătorească anul acesta „centenarul” – 100.000 de persoane înscrise ca potențiali donatori. „Este șansa de a fi eroul din umbră al cuiva”, șansa de a-i salva cuiva viața. Cu cât registrul include mai mulți potențiali donatori, cu atât șansele de a găsi un donator compatibil pentru cei în suferință este mai mare, a explicat dr. Dragomirișteanu. „Este ca la loterie”.

În întreaga lume, 33 de milioane de potențiali donatori de celule stem sunt înscriși în 57 de registre naționale. Registrele sunt interconectate, căutarea unui donator se face în toate registrele atunci când este nevoie de a găsi o persoană compatibilă. În România, registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice funcționează din 2013.