Conferința „Competențele de mâine la Iași” a avut loc la UAIC

Marți, 5 martie, începând cu ora 9.30, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) conferința „Competențele de mâine la Iași”, organizată de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER), în parteriat cu Institutul Francez, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și UAIC. Conferința și-a propus o reflecție și o dezbatere în jurul nevoilor companiilor, programelor academice și sinergia care se poate crea între lumea de business și cea a educației, cu scopul ameliorării procesului de angajare a tinerilor care să poată face față provocărilor pieței muncii. Pe lângă reprezentanții organizatorilor au mai participat delegați ai peste 40 de companii, instituții și organizații.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, ordonatorul de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a punctat importanța organizării unei astfel de conferințe la Iași, în prima universitate modernă a României: „Suntem bucuroși să fim parteneri în organizarea evenimentului de astăzi. De ce UAIC? Pentru că suntem în serviciul comunității și pentru că suntem un spațiu propice dezbaterii și schimbului de idei. De ce Iași? Pentru că e capitala culturală a României, un centru universitar de referință și pentru că evoluția orașului din ultimii ani îl fac din ce în ce mai atractiv pentru investitori. Vă mulțumim pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o, ne onorează.” – prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, ordonatorul de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

În deschiderea conferinței au mai luat cuvântul François COSTE, Preşedintele Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România (CCIFER), Radu GRADINARU, Consul Onorific al Franţei la Iaşi și Vincent LORENZINI, Directorul Institutului Francez din Iaşi, care a transmis mesajul Excelenței Sale Michèle Ramis, Ambasadorul Republicii franceze în România.

„Ne bucurăm că a doua ediție a conferinței are loc în prima universitate a României, vă mulțumim pentru găzduirea acestui eveniment. Există o nevoie reală de a dezvolta o sinergie între universități și companii, iar noi astăzi ne propunem să găsim noi oportunități pentru a răspunde mai bine nevoilor de pe piața muncii.” – François COSTE, Preşedintele Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România (CCIFER)

Pogramul conferinței a continuat cu o serie de prezentări: „Competenţe versus piaţa muncii. Provocări şi perspective” (François COSTE, Preşedinte CCIFER), „Importanţa cunoaşterii limbii franceze în carieră, (Vincent LORENZINI, Directorul Institutului Francez din Iaşi), „Cum ameliorăm calitatea programelor – francofonie si filiere francofone?” (Mohamed KETATA, Director regional Europa centrală şi orientală, Agence universitaire de la Francophonie), „Francofonie și internaționalizare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași” (Prof. univ. dr. Henri Luchian – Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare al UAIC) și „Nevoile de recrutare în Iaşi” (Daniel-Dragoş PANAINTE, Community Manager, HR Club Iași). Apoi a urmat o masă rotundă, care a inclus prezentări și dezbateri pe cadrul juridic și fiscal în implementarea contractelor de stagiu și internship. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întâlniri B2B, în cadrul cărora reprezentanți ai mediului academic și ai companiilor au discutat aplicat despre noi oportunități de colaborare.