Florin Iordache l-a întrebat pe Tudorel Toader când o să adopte o OUG pentru punerea în acord a articolelor declarate neconstituţionale de CCR în Codul Penal şi din cel de Procedură Penală şi i-a cerut explicaţii în privinţa transformării Secţiei de anchetare a magistraţilor în direcţie.
„Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind şi Codul penal şi Codul de procedură penală şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil, că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci, aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din opoziţie pe care pot să-i înţeleg că încearcă să tergiverseze. Cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dumneavoastră a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, prin consultare putem avea legi mai bune”, a declarat Florin Iordache la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
„Domnule ministru, vă rog în numele PSD să ne răspundeţi la câteva întrebări: Aţi făcut afirmaţiile că această Secţie trebuie transformată în direcţie. Care sunt argumentele pentru transformare? Cred că 3000 şi ceva de dosare pe care magistraţii le-au avut, cred că acesta e foarte important. Această secţie care se va transforma în direcţie, a fost cerută de magistraţi, pentru a lua presiunea pe care DNA o făcea asupra judecătorilor”, a spus Iordache.
Despre OUG 7 în domeniul Justiţiei, social-democratul a spus că sunt chestiuni criticabile.
„OUG 7, sunt chestiuni care o fi criticate, este vorba de articolul 57, cel care vizează separarea carierelor. Cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câştigat în Parlament. În urma dezbaterilor, aţi venit şi ne-aţi prezentat un proiect şi apoi aţi trimis-o tot timpul pe doamna secretar Mariana Moţ. Pot să înţeleg protestul pe care judecătorii l-au avut când aţi venit cu art 54, cel care viza posibilitatea unui fost judecător să fie şi procuror general. O să ne trezim, domnule ministru, dacă nu clarificaţi, cum este cazul DNA, să nu avem şef de secţie. Ca o recomandare, noi am câştigat în Parlament pentru că am reuşit să aşezăm la aceeaşi masă. Înainte de a dat lecţii la televizor. Pentru că, vorbesc de colegii din PSD, am luat voturi să fim la putere să îndeplinim ce am promis”, a adăugat social-democratul.
La final, Iordache a spus că partidul său nu va vota moţiunea, pentru că în PSD schimbarea miniştrilor se face prin remaniere sau demisie.
„Stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simple. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a adăugat Iordache.
Tudorel Toader nu a răspuns când vor fi adoptate măsurile solicitate de PSD.
Deputaţii au dezbătut, marţi, moţiunea simplă iniţiată de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei. Aceasta va fi votată în plenul de miercuri. Tudorel Toader a ajuns la dezbaterea din plen imediat după şedinţa de Guvern unde a OUG 7 a fost modificată.
Guvernul a adoptat, marţi, proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Ulterior, Tudorel Toader a anunţat că actul normativ conţine cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.