Mai multe stații de pompare a apei potabile și uzate din Chisinau au fost modernizate

Un număr de opt stații de pompare a apei potabile și uzate din capitală au fost renovate și date în exploatare. Valoarea totală a investiției este de 61,8 milioane de euro, bani acordați de BERD, BEI și Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Utilizarea noilor stații de pompare a apei va mări eficiența serviciilor de aprovizionare cu apă și de canalizare, în beneficiul locuitorilor municipiului Chișinău. Noul echipament a fost furnizat și testat. Acesta include 26 de agregate de pompare, dintre care 15 agregate la Stații de Pompare a apelor uzate „Costiujeni”, „Codru”, „Vieru”, „Motel”, „Vatra”; 10 agregate la Stații de Pompare a apei potabile „Independenței”, „Buiucani”; iar la Stația de apă Nistru (Treapta II A), care asigură pomparea apei brute către Stația de Tratare a Apei din municipiul Chișinău, a fost înlocuit un agregat cu capacitate de pompare de circa 5500 m3/h.

Reprezentantul BERD, Angela Sax, a declarat astăzi la inaugurarea stațiilor că orașul Chișinău, ca și oricare alt oraș, este dependent de apă și aceasta joacă un rol esențial în viața localității urbane. Oficialul a remarcat că noile stații vor permite reducerea consumului de energie și a costurilor de pompare a apei. 

La rândul său, Ruslan Codreanu, primarul general interimar al capitalei, a afirmat că scopul final al proiectului este ca chișinăuienii să beneficieze de servicii calitative și de apă potabilă de calitate, fără a mai fi afectați de scurgeri de apă sau debranșări.  

Valeriu Meșca, director general al „Apă Canal Chișinău”, a precizat că utilizarea noilor stații va permite economisirea a 500 mii de lei lunar. Sursa citată nu a precizat dacă acest lucru va influența tarifele la apă, întrucât acestea nu sunt stabilite de furnizorul de apă. 

Modernizarea celor opt stații a început în anul 2017.