Buzău: Biblioteca Judeţeană Vasile Voiculescu se mută la mall
Teme legate de importanţa protejării proprietăţii intelectuale şi a drepturilor de autor au fost abordate, marţi, la întrevederea ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Francis Gurry.
„În contextul în care Directiva Dreptul de autor în Piaţa Unică Digitală va moderniza cadrul legislativ actual în materie de drept de autor, acest lucru ne va permite să ne îndreptăm, implicit, privirea înspre protejarea proprietăţii intelectuale cu scopul de a da o voce comunităţilor creative şi de a le încuraja în demersurile lor. Un alt pas important, în care România are rol de pionierat, îl reprezintă predarea disciplinei Educaţie pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală, la nivel de liceu. Astfel, tânăra generaţie va fi principalul beneficiar al eforturilor depuse până acum, în acest domeniu”, a menţionat, în timpul întâlnirii, Valer-Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), transmis marţi AGERPRES.
La rândul său, Francis Gurry a salutat activitatea pe care o desfăşoară Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), instituţie aflată în subordinea MCIN, şi l-a felicitat pe ministrul Culturii pentru paşii importanţi pe care i-a făcut în ceea ce priveşte adoptarea Directivei Dreptul de autor în Piaţa Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în momentul de faţă, unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuţie la nivel european.
Întâlnirea celor doi oficiali este una importantă pentru România, în contextul în care ţara noastră a depus dosarul de candidatură pentru deschiderea unui Birou extern al OMPI la Bucureşti. MCIN menţionează că România este singurul stat membru al Uniunii Europene şi al Grupului Statelor Centrale Europene şi Baltice (din care face parte şi OMPI) care a depus o astfel de solicitare, toţi aceşti factori constituind premise importante şi favorabile dosarului de candidatură a României.
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale este una dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi are ca atribuţii principale dezvoltarea, la nivel internaţional, a sistemului proprietăţii intelectuale care recompensează creativitatea, stimulează inovarea şi contribuie la dezvoltarea economică. În prezent, Organizaţia cuprinde un număr de 191 de state membre, România fiind membru din anul 1969. AGERPRES