In a picture taken on Wednesday, April 8, 2015 Laura Codruta Kovesi the chief prosecutor of Romania's anti-corruption authority, the DNA, speaks during an interview with the Associated Press in Bucharest, Romania. Under communism, the justice system was a man’s domain; in the 1990s, with the advent of democracy and capitalism in Romania, men left poorly paying state prosecutor and magistrate jobs and the result is that 60 percent of Romania’s prosecutors and judges today are women.(AP Photo/Vadim Ghirda)

Laura Codruţa Kovesi,învinuită într-un al doilea dosar

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, după ce a ieşit de la audierile de la Secţia de investigare a magistraţilor, că a aflat că este învinuită într-un al doilea dosar.

„În primul dosar, despre care ştiţi deja, am fost împiedicată să dau declaraţii. (…) Am întrebat dacă pot să plec şi să aştept citaţia, mi-a zis că nu, au intrat, cred, 9 sau 10 avocaţi în birou, şi mi-a spus (procurorul – n.r.) că sunt învinuită în alt dosar. Moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un singur dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat. (…) Nu ştiu care este urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi, a spus că nu îl interesează, că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut o trimitere în judecată”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi a explicat în detaliu în ce ar consta pretinsele vicii procedurale ale procurorilor de la Secţia de investigare a magistraţilor.

„Nu am citit acuzaţia, nu am văzut ordonanţa, nu am văzut niciun fel de act. Pot doar să vă spun că am contestat această activitate. Nu am fost citată legal, nu mi s-a oferit oportunitatea de a avea un avocat. Nu mi s-au respectat absolut niciunul din drepturile pe care le am, dar asta nu este nicio problemă, oricând pot să explic ce am făcut. Nu am comis niciuna din faptele pentru care s-au formulat aceste acuzaţii. Sunt nişte fabulaţii pe care eu o să mă străduiesc să le demontez şi să le clarific cât mai repede cu putinţă. Dar ca să fac acest lucru trebuie să iau la cunoştinţă pentru ce sunt acuzată. Să ştiu în ce constau faptele, când s-au comis. Nu pot să mă apăr pe un proces verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect”, a spus fosta şefă a DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la represiune nedreaptă, sub forma participaţiei improprii, şi apartenenţa la un grup infracţional organizat, într-un dosar în care sunt cercetaţi foştii procurori de la DNA Ploieşti Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

Kovesi a spus că tot ceea ce i se întâmplă are legătură cu candidatura sa la funcţia de procuror-şef al Parchetului European, susţinând că i-au fost încălcate toate drepturile.

„Categoric, nu este nicio coincidenţă. Este în continuare o etapă în această campanie de hărţuire care durează de doi ani”, a spus Kovesi. AGERPRES