Medicina de laborator şi microbiologia medicală se practică numai de către medici specialişti/ primari de specialitate

Conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţi ai comisiilor de medicină de laborator şi de microbiologie medicală ai Colegiului Medicilor România, precum şi ai Societăţii Române de Microbiologie, în cadrul întâlnirii fiind agreate mai multe principii, unul dintre ele fiind acela că medicina de laborator şi microbiologia medicală se practică numai de către medici specialişti/ primari de specialitate.

Conform unui comunicat remis joi presei, alte principii agreate în cadrul întâlnirii de miercuri, „care constituie baza discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte autorităţi publice”, se referă la faptul că nu pot exista nici un fel de echivalări ale pregătirii profesionale, pentru alte categorii de personal care lucrează în laboratorul de analize medicale, cu medicii specialişti/primari de Medicină de Laborator sau de Microbiologie Medicală.

De asemenea, participanţii la întâlnirea de miercuri consideră că laboratorul de analize medicale este echivalentul secţiei medicale şi trebuie condus de un medic specialist/primar; examenul de şef de laborator trebuie susţinut în faţa de comisii care să includă numai medici cu specialitatea medicina de laborator şi/ sau microbiologie medicală, cu excepţia, după caz, a preşedintelui comisiei.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, ai comisiilor de medicină de laborator şi de microbiologie medicală din cadrul Colegiului Medicilor România, precum şi ai Societăţii Române de Microbiologie, trebuie găsită o soluţie favorabilă faţă de revendicările biologilor, biochimiştilor şi chimiştilor, însă acest lucru „nu are nimic în comun” cu echivalarea calificărilor profesionale şi responsabilităţilor specifice ale BBC cu medicii specialişti/ primari de medicină de laborator şi microbiologie medicală.

„Scopul întâlnirii a fost legat de analiza situaţiei create de posibilitatea egalizării punctajelor acordate laboratoarelor de analize medicale în vederea contractării serviciilor cu CNAS, pentru personalul angajat, indiferent de calificarea profesională – punctaje similare pentru medici specialişti de Medicină de Laborator/ Microbiologie Medicală, respectiv pentru biologi, biochimişti, chimişti (BBC) angajaţi în aceste laboratoare. Acest tip de abordare este deosebit de periculos, deoarece echivalează de facto calificarea profesională de medic specialist obţinută prin rezidenţiat cu calificări dobândite la locul de muncă; studiile nu corespund ca durată şi curriculum de pregătire cu studiile din Facultăţile de Medicină urmate de studiile de rezidenţiat. Acest lucru contravine flagrant modului în care se desfăşoară şi este recunoscută profesiunea de medic la nivelul Uniunii Europene şi pune în pericol siguranţa pacientului, prin ignorarea componentei medicale obligatorii în furnizarea rezultatelor analizelor medicale. Nu dorim să intrăm în polemică cu reprezentanţi ai OBBCSSR, care au difuzat în ultima vreme numeroase comunicate către mass-media şi instituţii publice, mesaje care provoacă confuzie, sunt agresive şi includ atacuri la persoană. Ne delimităm faţa de astfel de practici şi nu dorim decât că principiile care stau la baza recunoaşterii calificării profesionale de medic specialist în Medicina de Laborator/ Microbiologie Medicală să fie respectate”, afirmă comunicatul de presă. AGERPRES