Breaking News

Studenţii Universităţii de Medicină, informaţi despre posibilitatea de a deveni potenţiali donatori de celule stem hematopoietice

F

buton pause

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” au fost informaţi despre posibilitatea de a deveni potenţiali donatori de celule stem hematopoietice, dar şi despre importanţa donării de sânge în cadrul conferinţei „Inimi tinere bat pentru tine”, organizată marţi de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, împreună cu Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi UMF „Carol Davila”.

Evenimentul face parte dintr-o serie de conferinţe medicale pe care Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, împreună cu Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, o desfăşoară, în această perioadă, în universităţile din Bucureşti.

Până în prezent au fost organizate conferinţe la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice.

„Ce am demarat noi în universităţi (…) este un program de workshopuri dedicate ideii de donare. Ideea de donare este o idee nobilă prin care dorim să dezvoltăm altruismul, generozitatea la tinerii noştri. Prezenţa noastră la Facultatea de Medicină este cu atât mai importantă pentru că cei care participă astăzi sunt viitorii medici, viitori noştri colegi şi ei vor deveni vectorii acestor informaţii pe care încercăm noi astăzi să le transmitem. Ideea de la care a plecat structura acestui curs se bazează pe faptul că experienţa personală a unor oameni cred că este mult mai înduioşătoare şi de mai mare impact pentru cei care ascultă”, a afirmat directorul general adjunct medical al ASSMB, Turkes Ablachim.

Ea le-a spus studenţilor medicinişti prezenţi la conferinţă că rolul pe care îl vor avea nu va fi doar acela de donator, ci de a-i învăţa pe cei din jur să doneze.

„Prezenţa dumneavoastră aici este foarte importantă. În câţiva ani veţi fi colegii noştri şi rolul pe care îl aveţi dumneavoastră este nu numai de a fi donator, ci de a învăţa pe cei din jur că a dona este în firea umană, că noi, oamenii, ne-am născut altfel şi ideea de generozitate, de ne implica în societatea civilă, este primordială. În fiecare zi în spitalele noastre sigur că aţi auzit că este nevoie de sânge, criza de sânge nu este o noutate”, a declarat Turkes Ablachim.

Preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a spus că cel mai grav este că unii pacienţi nu au timp să aştepte şi au nevoie cât mai repede de sânge.

„Nu numai noi, ca pacienţi cu boli rare, avem nevoie de sânge, ci şi pacienţii cu boli acute, cei care au intervenţii chirurgicale, cei care au nevoie de transplant şi pacienţii cu accidente. Ce este mai grav – că pacienţii nu au timp să aştepte. Dacă un accidentat grav nu are o pungă de sânge, viaţa lui va fi pusă în pericol şi de multe ori rezultatul este unul negativ pe care nu şi-l doreşte nimeni – decesul. De aici şi nevoia să creştem conştientizarea donării de sânge. Noi, ca societate, ne clasăm undeva pe ultimul loc din Europa la donare de sânge. Este un lucru care mă îngrijorează”, a spus Gănescu.

Potrivit statisticilor recente, doar 2% din populaţia României donează sânge, având în vedere faptul că 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat. În medie, necesarul de sânge din România este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic. AGERPRES