Vântul puternic a smuls acoperişurile mai multor clădiri din ţară

Peste 1500 de metri pătraţi de acoperiș de pe mai multe clădiri din ţară a fost smuls în urma vântului puternic, comunică MOLDPRES.

Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a specificat că în urma vântului puternic înregistrat pe parcursul zilei de ieri au fost înregistrate mai multe situaţii de risc.

“Potrivit informaţiei IGSU, în urma intensificării vântului au fost smulse şi deteriorate 70 foi de ardezie de pe acoperişul a şapte case de locuit din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi şi de pe acoperişul gimnaziului din aceeaşi localitate. În localitatea Mândrești, raionul Teleneşti de pe acoperişul şcolii rafalele puternice au distrus peste 1000 metri pătraţi de foi de ardezie. Tot acoperișurile instituţiilor de învățământ  au fost afectate în localităţile Larga şi Drepcăuţi, raionul Briceni, iar de pe clădirea grădiniţei din Cotiujeni vântul a smuls circa 300 metri pătraţi de ţiglă metalică”, a spus Pușcașu.

Conform sursei citate, condiţiile meteo nefavorabile au făcut ravagii şi în raioanele Bălţi, Sângerei, Soroca, Orhei, Donduşeni, Criuleni, Edineţ, Ocniţa. Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate. Mai mult, în urma vântului puternic s-au intensificat incendiile de vegetaţie.

Doar în ultimele 24 de ore în ţară au avut loc 97 incendii de vegetaţie în urma cărora au fost compromise 338 hectare de teren. Cele mai mult focare s-a înregistrat în raioanele Ialoveni, Străşeni, Anenii Noi, Leova, Cahul şi UTA Găgăuzia. În acest context, pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia şi gunoiul pentru a evita incendiile de proporţii.

Pentru astăzi şi pentru zilele următoare sinopticienii prognozează maxime de până +10 grade Celsius, cu ploi slabe şi vânt moderat.