Economic

Liviu Pop: Şcolile şi liceele deţin infrastructura necesară învăţământului obligatoriu şi profesional

Şcolile şi liceele din România deţin infrastructura necesară extinderii învăţământului obligatoriu şi pentru susţinerea învăţământului profesional, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în Baia Mare, senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei.

„Până în anul 2020, cu puţină implicare din partea autorităţilor locale şi mai multă implicare din partea Ministerului Educaţiei Naţionale pentru ceea ce înseamnă programe şcolare şi implicare din partea corpului didactic, învăţământul obligatoriu se poate extinde. (…) Infrastructura şcolară nu este o problemă, iar acest sistem de învăţământ obligatoriu se poate aplica. Multă lume a criticat acest proiect de lege fără să ştie esenţa lui. Astăzi, legea spune că Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să extindă învăţământul liceal obligatoriu până în anul 2020. (…) Legea spune următorul lucru: în anul 2020, învăţământul liceal este obligatoriu (…) dar, tot până în anul 2020, grupa mare din învăţământul preşcolar devine obligatorie, urmând ca până în 2025 grupa mijlocie se devină obligatorie, iar din 2030 grupa mică”, a declarat Liviu Pop.

Acesta a subliniat că părinţii au obligaţia să-şi aducă copiii la la şcoală.

„Obligativitatea este a părintelui să-şi aducă copilul la şcoală, nu este obligativitatea copilului să vină la şcoală. (…) Pentru grupa mare nu este o problemă partea de infrastructură şcolară din două motive: astăzi, peste 95% dintre copiii din grupa pregătitoare sunt prezenţi la şcoală. Avem peste 200 de investiţii finalizate în 2018, reabilitări de grădiniţe şi şcoli, iar aproape 1.500 de grădiniţe, din calculele făcute, vor fi terminate anul acesta. Deci, infrastructura şcolară nu este o problemă din punctul acesta de vedere, iar acest învăţământ obligatoriu se poate implementa din 2020”, a spus Liviu Pop.

Senatorul social-democrat a mai precizat că învăţământul profesional i-ar putea califica mult mai bine pe viitorii meseriaşi.

„Legat de învăţământul profesional; această modificare legislativă nu schimbă cu nimic traseul educaţional al acelor copii care doresc să intre în învăţământul profesional. (…) Cu cât vom avea un învăţământ care-i califică pe viitorii cetăţeni ai României cu atât va fi mai bine pentru toţi. (…) Învăţământul profesional nu este afectat, infrastructura şcolară există şi oricum în lege era specificat că până în anul 2020 trebuie să extindem învăţământul de 12 clase”, a declarat Liviu Pop. AGERPRES 

Related Articles

Back to top button