Ministrul Justiţiei: Dosar electronic şi infochioşc la fiecare instanţă de judecată din ţară

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, la Focşani, că ministerul a declanşat procedura de licitaţie pentru achiziţia de computere şi scanere performante, în vederea implementării dosarului electronic la fiecare instanţă din ţară, proiectul fiind în valoare de 7,7 milioane de euro.

„Am declanşat o licitaţie pentru a achiziţiona calculatoare şi scanere performante, pe care le vom distribui la fiecare instanţă de judecată, indiferent de gradul de jurisdicţie (…). Valoarea proiectului este de 7,7 milioane de euro, dar trecem la ceea ce se numeşte dosarul electronic. Dacă va fi nevoie, vom angaja personal auxiliar care să lucreze la scanarea respectivelor documente”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, implementarea dosarului electronic va determina diminuarea cheltuielilor şi timpului necesar pentru consultarea dosarelor.

„La nivelul fiecărei instanţe de judecată trecem la dosarul electronic, care înseamnă şi cheltuială mai puţină şi timp mai puţin şi acces mai facil din partea justiţiabilului, din partea avocatului, din partea celor care au dreptul la respectivul dosar. (…) Ai o parolă, ai acces şi vezi dosarul de acasă, de la birou, în timpul programului, după program, n-ai nevoie să stai la arhivă, la rând pentru a-l consulta şi eventual xero-copia”, a spus ministrul.

De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat că fiecare instanţă de judecată din ţară va fi dotată cu un infochioşc.

„Avem pe SEAP o licitaţie declanşată pentru a achiziţiona şi a dota fiecare instanţă de judecată cu un infochioşc, care să-ţi furnizeze informaţiile necesare activităţii judiciare. Aici pot fi două mari categorii de informaţii, cele privind activitatea instanţei respective şi informaţii cu caracter general. (…) Pe de o parte se urmăreşte accesul mai uşor al cetăţeanului, al avocatului la informaţii aparţinând celor două categorii, accesul cetăţeanului la proceduri. Le vom conecta pe toate la Ministerul Justiţiei (…) şi vom avea în plus faţă de acele categorii şi anumite informaţii tot de interes public privind sistemul judiciar, pe care le transmite Ministerul Justiţiei, sau, de ce nu, chiar şi ministrul Justiţiei”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că şi acesta este un pas spre informatizarea şi modernizarea sistemului de justiţie şi spre facilitarea accesului cetăţeanului la justiţie.

Ministrul Tudorel Toader s-a aflat, luni, într-o scurtă vizită la Focşani, unde a vizitat Judecătoria şi Tribunalul Vrancea. AGERPRES