Tuberculoza rămâne o ”provocare majoră de sănătate” în Asia Centrală şi Europa

Tuberculoza rămâne o „provocare majoră de sănătate” în Asia Centrală şi Europa în pofida unei scăderi a cazurilor înregistrate, au anunţat marţi două agenţii regionale în domeniul sănătăţii, citate de dpa.

Un număr estimat de 275.000 de cazuri de tuberculoză a fost înregistrat în 2017, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, în scădere cu 15.000 de cazuri faţă de 2016.
Din numărul total de cazuri de tuberculoză, circa 77.000 de persoane au suferit de forme ale bolii rezistente la medicamente.

Combaterea formelor de tuberculoză rezistente la tratament este cheia eradicării epidemiei până în 2030, a anunţat Centrul European pentru Prevenţia Bolilor (ECDC) cu sediul la Stockholm şi biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de la Copenhaga.

„Dacă nu acţionăm rapid şi decisiv, formele bolii rezistente la medicamente îşi vor spori prezenţa în Europa”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene şi ţările nemembre ale UE – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, cunoscute sub denumirea de UE/SEE – au înregistrat aproximativ 55.000 de cazuri de tuberculoză în 2017.

„Întrucât povara în regiune variază foarte mult, va trebui să ne adaptăm abordările la nivel de ţară”, a declarat directorul ECDC Amanda Ammon.

Regiunea europeană a OMS cuprinde 53 de ţări – de la Islanda la Uzbekistan, incluzând Rusia şi Turcia.

Rusia a înregistrat 86.000 de cazuri de tuberculoză, urmată de Ucraina cu 37.000 de cazuri, Uzbekistan cu 23.000, şi România şi Turcia cu 14.000 de cazuri fiecare, se arată în raport.

Diagnosticul precoce şi tratamentul sunt esenţiale pentru prevenirea transmiterii bolii, au afirmat agenţiile, adăugând că utilizarea de noi medicamente în cazul formelor de tuberculoză rezistente la tratament este de asemenea importantă.

Constatările au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, duminică, 24 martie. AGERPRES