Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că regretul său din acest mandat este că nu a avut noroc de un Guvern cu care să colaboreze.
„Regretul meu din primul mandat, care acum dă să se încheie, este că n-am avut noroc de un Guvern cu care să lucrez împreună şi chiar să ne apucăm să rezolvăm problemele mari ale României şi speranţa mea este că, în al doilea mandat, voi găsi, la momentul potrivit, atunci când vor dori românii, un Guvern cu care să lucrez în aşa fel încât să nu fiu în situaţia destul de penibilă să mă întrebe cineva: ‘da, concret, ce veţi face?’ şi eu să spun că o să îi conving şi vreau chiar să colaborez”, a spus Iohannis, la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către One World România.
El a susţinut că Guvernul Cioloş a fost o soluţie de interimat, atipică.
„A fost o soluţie atipică, nepolitică şi pentru ce a fost numit Guvernul un an de zile a administrat România rezonabil de bine. (…) Un Guvern nu trebuie să administreze, un Guvern trebuie să guverneze, să vină cu politici, să creeze politici, să le pună în practică, să creeze legislaţia aferentă politicii publice pe care o creează, deci, mult mai mult decât poate să facă un Guvern de tehnocraţi. Nu avea cum să facă mai mult şi asta îmi doresc pentru al doilea mandat”, a arătat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că, în prezent, nu se colaborează foarte eficient cu Guvernul pe proiecte mari, dând ca exemplu Muzeul comunismului.
„Am de gând să mă implic în continuare până conving pe un guvern să facem acest Muzeu al comunismului, cum m-am implicat şi în treaba cu Muzeul Holocaustului, care s-a mişcat un pic, pe urmă s-a oprit într-un consiliu (…). Pentru a pune în practică un astfel de proiect, este nevoie să colaboreze ambele laturi ale Executivului. Preşedintele este parte a Executivului, dar cealaltă parte este Guvernul şi ca să funcţioneze este nevoie de o colaborare între aceste două părţi ale Executivului. Momentan, nu suntem în situaţia în care putem să colaborăm foarte eficient pentru astfel de proiecte mari, dar eu am foarte multă răbdare, pentru unii prea multă răbdare şi sunt foarte hotărât să ajung în punctul în care se şi pun în practică aceste lucruri”, a afirmat preşedintele Iohannis.
Întrebat care ar fi motivele pentru care ar trebui să fie votat pentru al doilea mandat de preşedinte, el a răspuns că există câteva argumente „rezonabile”.
„Cred că valorile mele, baza de valori sunt ok: stat de drept, integrare europeană, relaţie transatlantică, libertate, dezvoltare, echitate, aşa mai departe. Îmi permit să spun că, în măsura în care voi găsi o guvernare cu care pot să abordez probleme, ştiu cum să le abordez şi ştiu cum se rezolvă, ştiu cum se construieşte un proiect, ştiu cum se pune în practică un proiect. Şi încă câteva lucruri. Dar acelea o să vină în campania electorală, nu vreau să monopolizez această întâlnire pentru a-mi face acum reclamă electorală”, a arătat Iohannis.
El a fost întrebat dacă în acest mandat a fost un preşedinte pasiv, dar şi cu privire la declaraţia sa din campania prezidenţială – „decât să fiu mârlan, mai bine pierd”.
„Putem să mergem oricât de departe, dar mârlani să nu fim. Asta nu înseamnă că pierdem sau că suntem dispuşi să pierdem, doar că nu suntem dispuşi să fim mârlani ca să câştigăm. Cel puţin eu. Cu pasivitatea (…) se poate trata şi ca o formă de pasivitate. Nu aşa a fost intenţionată, dar de mulţi aşa a fost recepţionată. Am făcut corecturile de rigoare, între timp”, a răspuns Iohannis. AGERPRES