Circa 350 de elevi din clasele VIII – XII din toată ţara, însoţiţi de dascăli, au participat, joi seară, la Constanţa, la deschiderea oficială a Olimpiadei Naţionale de Chimie iar după probele pe care aceştia le vor susţine în următoarele două zile, duminică va avea loc, printr-o probă de baraj, selecţia lotului naţional lărgit de chimie care va participa la etapa internaţională a competiţiei.
După deschiderea festivităţii cu intonarea Imnului Naţional, a Imnului Olimpiadei de Chimie şi cu prezentarea componenţei comisiei naţionale a olimpiadei de chimie, formată din zeci de profesori, organizatorii evenimentului au subliniat importanţa acestuia şi le-au urat succes elevilor.
„Mă bucur că pentru cinci zile Constanţa noastră poate fi gazda întâlnirii la nivel naţional a minţilor strălucite şi pasionate de ştiinţa care are asupra vieţii o influenţă imensă şi o amplă aplicare – chimia. Prin prezenţa dumneavoastră într-un număr atât de mare la etapa naţională a olimpiadei de chimie confirmaţi, dacă mai era nevoie de o astfel de confirmare, nu numai pasiunea pentru această disciplină, ci şi dorinţa de a realiza prin educaţie un demers superior, orientat spre excelenţă, spre modelarea fiinţei umane, care se poate modela doar prin studiu intens, muncă perseverenţă, creativitate şi sacrificii. Doresc să vă urez un sincer bun venit la Constanţa, un oraş care a dat României mulţi olimpici de toate felurile, chiar foarte mulţi olimpici naţionali şi internaţionali la chimie. Avem o tradiţie extraordinară în excelenţă la această disciplină”, le-a spus participanţilor la olimpiadă şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Constanţa, Zoia Gabriela Bucovală.
Cei 350 de elevi din clasele VIII – XII, participanţi la a LIII-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Chimie, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin IŞJ Constanţa, „îşi vor pune în valoare creativitatea, gândirea disciplinată, ştiinţifică, precum şi pasiunea pentru această disciplină”, conform organizatorilor.
Programul olimpiadei este următorul: vineri, în intervalul orar 9,00-12,00, se va desfăşura proba teoretică, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”; sâmbătă, în acelaşi interval orar, va avea loc proba practică, în centrele de concurs Colegiul Comercial „Carol I” (clasa a VIII-a), Universitatea „Ovidius” – Facultatea de Farmacie (clasele a IX-a şi a X-a), Universitatea „Ovidius” – Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie (clasa a XI-a), Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (clasa a XII-a).
Duminică, în intervalul orar 9,00 – 14,00, proba de baraj se va susţine la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. În cadrul acestei probe, va avea loc selecţia lotului naţional lărgit de chimie care, în urma pregătirii şi selecţiei, va participa la etapa internaţională a olimpiadei de chimie.
La deschiderea oficială a competiţiei, desfăşurată la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa, au participat, pe lângă elevi şi dascăli, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, IŞJ Constanţa, Universităţii „Ovidius”, Instituţiei Prefectului, Primăriei Municipiului Constanţa şi parteneri implicaţi în organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a olimpiadei.
Luni, 25 martie, la ora 14,00, cei mai buni dintre participanţii la olimpiadă vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de sponsorii competiţiei. AGERPRES