Peste 1700 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima casă”

Numărul persoanelor care și-au procurat propria locuință în cadrul programului guvernamental „Prima casă” a ajuns la 1762, la aproape un an de la lansarea acestuia, informează MOLDPRES.

Din numărul total al beneficiarilor, 73 la sută sunt familii tinere, iar restul sunt tineri necăsătoriți.

Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat credite în valoare de 861,5 mln de lei. Potrivit datelor oferite pentru agenție de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), suma totală a garanțiilor active este de 430,7 mln de lei. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani.

Datele ODIMM mai relevă că suprafața totală a imobilelor achiziționate de beneficiari a atins cifra de 104,5 mii metri pătrați, suprafața medie a unui apartament fiind în medie de 59 de metri pătrați. Din totalul locuințelor, 94 la sută au fost cumpărate în orașe,  iar restul – în sate. Totodată, cei mai mulți dintre beneficiari sau 92,5 la sută au ales ca din creditul obținut să-și procure un apartament, iar restul persoanelor au achiziționat o casă la sol.

Recent ODIMM a anunțat că persoanele care au aplicat la programul „Prima Casă” pot verifica starea dosarului în regim on-line. Instituția a lansat o nouă aplicație tehnică care facilitează accesul la informații printr-un singur click, accesând pagina web www.odimm.md. 

Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip la 26 martie 2018.