USR: Când eşti premierul unei ţări, nu există opinii personale în materie de politică externă

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim se poate să fi costat România unul dintre cele mai importante obiective de politică externă: obţinerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, afirmă, luni, Uniunea Salvaţi România (USR).

„Declaraţiile recente ale doamnei Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim tocmai s-ar putea să fi costat România unul dintre cele mai importante obiective de politică externă: obţinerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care se face lobby diplomatic intens de ani de zile. Votul se va da în luna iunie a acestui an, iar din cauza mesajului transmis de premierul român, imaginea României de mediator credibil în Orientul Mijlociu se duce pe apa sâmbetei. Nu poţi să le spui israelienilor că muţi Ambasada României la Ierusalim, iar mai apoi să declari că era doar o opinie personală. Era o minciună, nu o opinie personală. Când eşti premierul unei ţări, nu există opinii personale în materie de politică externă. Iar doamna Dăncilă ştia că decizia nu îi aparţine doar ei şi guvernului, aşa cum tot ea a recunoscut ulterior. Asta nu e o gafă, ci un dezastru cu premeditare. Haideţi să îi schimbăm începând cu 26 mai!”, a precizat USR pe Facebook.

Luni, Administraţia Prezidenţială a anunţat că vizita pe care Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei urma să o efectueze în România a fost anulată de partea iordaniană.

Duminică, premierul Viorica Dăncilă, aflată într-o vizită în Statele Unite, a anunţat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim după „finalizarea analizei” şi „în deplin consens”. Ea a participat la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC). Ulterior, a revenit asupra declaraţiei sale şi a precizat că decizia în privinţa ambasadei va fi luată doar după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de Constituţie. AGERPRES