Aproximativ 130.000 de români suferă de epilepsie

Aproximativ 130.000 de români suferă de epilepsie, a afirmat marţi medicul neurolog Ioana Mândruţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, într-o conferinţă de Ziua Mondială a Epilepsiei.

„Aproximativ 130.000 de pacienţi cu epilepsie – dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României. În acest moment, au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice la nivel european. De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie cu investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul „Bagdasar Arseni”, care oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament pentru care ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare”, a precizat medicul.

Ioana Mândruţă a susţinut că şi canabisul este o moleculă care ar putea aduce beneficii în tratarea unor forme de epilepsie.

„Canabisul medicinal este o moleculă în forma ei utilizabilă medical pentru care există studii, este aprobată în anumite ţări, cum ar fi în SUA, este o moleculă care ar putea aduce beneficii în anumite forme de epilepsie şi anumite forme de durere în cancer de exemplu”, a explicat medicul.

Dr. Ioana Mândruţă a spus că este nevoie de medici special antrenaţi în rezolvarea şi diagnosticarea cazurilor grave de epilepsie. AGERPRES