CCR a amânat pentru 9 aprilie discutarea inițiativei „Fără penali în funcţii publice”

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru data de 9 aprilie discutarea iniţiativei legislative a USR de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice.

Motivul amânării este pentru aprofundarea acestui caz.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Pe 12 februarie, Uniunea Salvaţi România anunţa că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere, iar, potrivit legii, judecătorii constituţionali au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus. AGERPRES