ANCOM organizează sesiuni de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) organizează, în perioada 8 aprilie – 29 mai 2019, sesiuni de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în perioadele 6 -07 mai la Bucureşti, 15 mai la Timişoara, 16 mai 2019 la Iaşi şi 29 mai 2019 la Cluj.

„Persoanele care coordonează şi controlează activitatea staţiilor de radiocomunicaţii trebuie să deţină certificate de operator radio pentru a putea utiliza o staţie de radiocomunicaţii. De regulă, domeniile în care activează companiile ce deţin reţele de radiocomunicaţii mobile terestre sunt: industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc”, se menţionează în comunicat.

În România sunt valabile, în prezent, 8.595 certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.

Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în perioadele 8 – 9 aprilie 2019 la Bucureşti, 13 aprilie 2019 la Cluj, 8 mai 2019 la Timişoara şi 9 mai 2019 la Iaşi.

„De obicei, radioamatorismul este practicat ca activitate de agrement. Există, însă, şi competiţii organizate la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă”, precizează reprezentanţii ANCOM.

În România există în prezent 10.725 radioamatori autorizaţi de către ANCOM.

ANCOM poate aplica amenzi cuprinse între 500 de lei şi 7.000 de lei persoanelor care operează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre fără a deţine un certificat corespunzător sau practică radioamatorismul fără autorizaţie eliberată de ANCOM sau cu autorizaţie suspendată sau expirată.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.AGERPRES