Consilierul Augustus Costache de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a declarat luni că instituţia are în derulare, în prezent, 41 de contracte de tip cost-volum şi alte trei de tip cost-volum-rezultat pentru 25 de medicamente din mai multe arii terapeutice.
„Bugetul CNAS este în anul 2019 mai mare cu aproape 12% decât cel de anul trecut, adică în termeni nominali creşte cu aproape 4,2 miliarde de lei. (….) La ora actuală, CNAS are în derulare, în total, 41 de contracte de tip cost-volum şi trei contracte de tip cost-volum-rezultat pentru un număr de 25 de medicamente din ariile terapeutice oncologie, boli rare, hepatită cronică virală C şi altele. Unele dintre aceste medicamente au fost introduse în listă în urmă cu peste un an”, a afirmat Costache la conferinţa „Gravele probleme din sănătate. Cât de bolnav este sistemul?”.
Potrivit acestuia, unele medicamente vin în completarea programelor naţionale curative derulate de CNAS iar altele ţintesc boli cu impact care nu sunt cuprinse în programe, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare şi psoriazisul sever.
„Spre finalul anului trecut s-a introdus în tratament şi un medicamente deosebit de costisitor, pentru amiotrofia spinală, care are un preţ pe doză de peste 70.000 de euro iar la ora actuală avem în tratament 39 de pacienţi cu acest medicament. Un al 40-lea pacient a fost nevoit să întrerupă tratamentul”, a susţinut consilierul.
El a afirmat că în bugetul CNAS sunt prevăzute creşteri semnificative pentru asistenţa medicală primară, de aproape 27%, şi pentru asistenţa stomatologică din ambulatoriu, de peste 22%. AGERPRES