Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că urmează să fie făcută o rectificare bugetară până la finele lunii iulie. O primă întâlnire cu primarii nemulţumiţi de alocarea bugetară va avea loc în zilele următoare.2
„Anul trecut, anul trecut, primăriile au avut 700 de lei pe cap de locuitor şi anul acesta sunt 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puţin de 2 milioane de lei pe comună. Anul trecut, s-au alocat pentru partea de cheltuieli sociale, discuţie avută la începutul acestui an, 3,5 miliarde de lei. În acest an, în buget, suma este de 4,7 miliarde de lei care se duce către nivelul comunităţilor locale”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, în cadrul unor declaraţii de presă.
Ministrul Finanţelor a adăugat că veniturile comunităţilor locale pot fi diferite de cele din estimare, de exemplu ca urmare a unei tranzacţii de anul trecut, care anul acesta nu mai există.
„La rectificarea bugetară din acest an, pe care vrem să o facem în luna iulie, trebuie ca această reglare să fie făcută. Nu vor pierde primăriile pe baza acestui motiv. Este un element adus în discuţie de anumite persoane care au în vedere nu ştiu ce… au alte motive în spate. O să invit cele patru structuri asociative, dacă nu chiar mâine sau cel târziu miercuri la o discuţie legat de buget pe cheltuielile pe partea socială, ca să clarificăm, încă o dată, toate aceste lucruri şi alte elemente pe care dânşii le au de adus în discuţie, nu neapărat pe partea de finanţe, în general, ca să ştim exact. Până la final de iunie, clarificăm, aşa cum am promis la ultima noastră întâlnire la AMR, clarificăm toate aceste lucruri, pentru ca dânşii să poată demara toate proiectele pe care le au”, a precizat Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a mai susţinut că, în acest an faţă de anul trecut, diferenţa pe care statul o alocă, prin diferite formule, la nivel local este de 9,6 miliarde de lei.
„Este o decizie de a reaşeza între structurile locale, între consiliile judeţene, între comune, oraşe şi municipii această sumă. Nu a oprit nimeni de la bugetul de stat nimic faţă de ceea ce am promis, este o regândire şi o aşezare a modului în care banii se alocă pe comunităţile locale, aşa cum structurile asociative au dorit. Discuţia la care fac dânşii referire (autorităţile locale – n.red.) este discuţia care a avut loc la sfârşitul lui ianuarie şi din orice discuţii şi din discuţiile din Parlament a reieşit această ultimă variantă, pe care Parlamentul a aprobat-o, nu Teodorovici a schimbat cifrele, astea sunt declaraţii… e responsabilul pe care, din păcate, ar trebuie să îşi reprezinte cu mai mare tragere de inimă comunităţile, sau pe care le reprezintă, o fac fără nici un fel de temei, dar o să clarificăm, o să invit la discuţii pentru a vedea exact care sunt paşii care au fost parcurşi din momentul în care bugetul a ajuns pe site pentru consultarea publică şi până în momentul în care legea s-a aflat în Monitorul Oficial. Pentru a avea discuţie clară cu toate cele patru structuri sociative, pentru a vedea încă o dată care au fost paşii şi cum s-a ajuns, iar dânşii ştiu asta, dar intrăm într-o discuţie fără sens”, a detaliat Teodorovici.