Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a lansat, marţi, campania „Iniţiativă pentru viitor” referitoare la vaccinare, prin care se vor organiza activităţi pentru informarea populaţiei.
„Noi lansăm astăzi ‘Iniţiativa pentru viitor’. Putem să privim ‘Iniţiativa pentru viitor’ ca pe o campanie de a aduce în discuţie vaccinarea ca subiect, dar vrem să mergem mai departe de aceasta şi ajungem la lucruri concrete. Ce înseamnă din punctul nostru de vedere lucruri concrete? Să aducem alături de această iniţiativă societăţi profesionale, medici, specialişti (…) alte ONG-uri (…), vrem să creionăm grupuri de lucru şi grupuri de discuţii, de dezbateri prin care să putem ajunge la un consens, să putem să spunem că vaccinarea este un lucru benefic mai ales pentru pacienţi. Am plecat la această campanie pentru că bolnavii cronici sunt primii expuşi în societate din cauza ratei foarte mari de nevaccinare. Credem că noi ar trebui să fim cumva o locomotivă pentru ca vaccinarea să fie adusă în prim plan”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), într-o conferinţă de presă.
Referitor la cei care nu susţin vaccinarea, el a spus că fiecare are dreptul să-şi susţină părerea.
„Nu avem nicio problemă cu aceia care nu susţin vaccinarea, fiecare are un drept să-şi susţină părerea. Noi doar vrem să spunem că noi avem nevoie de vaccinare, avem nevoie de rambursarea vaccinurilor (…). Cred că la sfârşitul zilei, împreună cu toată lumea, dacă avem un acord final prin care să putem să spunem că vaccinarea e un lucru bun pentru pacienţi, cetăţeni, să putem să mergem în Parlament şi să avem o discuţie finală cu parlamentari pentru a debloca Legea vaccinării (…). Vrem ca cel puţin bolnavii cronici să poată să aibă acele anumite vaccinuri care la ora actuală nu se găsesc şi mă refer la bolnavii cronici pe patologia de oncologie, pe transplant, pe alte patologii care au nevoie de vaccinuri specifice. Aceste vaccinuri specifice ori nu se găsesc ori nu sunt decontate”, a afirmat Gănescu.
El a menţionat că prin această campanie se mai urmăreşte informarea pacienţilor.
„Să avem campanii de informare, activităţi împreună cu Caravana Medicilor, să facem un ghid, vrem să informăm pacienţii, să aducem lucruri concrete, reale, să facem traininguri, workshopuri, să învăţăm de la medici, să luăm informaţii corecte”, a precizat Gănescu.
Horia Chirilă, reprezentant al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, a spus că este responsabilitatea viitorilor profesionişti în sănătate să se asigure că populaţia este conştientă de importanţa imunizării.
„Noi, ca viitori profesionişti în sănătate şi actuali studenţi la medicină, considerăm că e responsabilitatea noastră să ne luăm sănătatea în propriile mâini, să ne asigurăm că atât colegii noştri, cât şi populaţia generală este conştientă de importanţa imunizării şi să se asigurăm că informaţiile sunt răspândite corect”, a declarat Chirilă.
Potrivit unui comunicat al COPAC, România se situează pe penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu 86%, media europeană fiind de 93,5%. AGERPRES