Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat, marţi, că problema cu care se confruntă cercetarea din România e legată de decalajul care a fost între Europa de Est şi cea de Vest şi că ar trebui investit mai mult în cercetare.
„În principiu, avem o problemă legată de decalajul care a fost între Europa de Est şi Europa de Vest. Normal că ţările din vest au un nivel mult mai bun decât noi, au avut un alt start şi ar trebui investit mai mult în cercetare”, a afirmat Hurduc, pentru AGERPRES, cu prilejul vizitei unei delegaţii a miniştrilor cercetării şi inovării din state membre ale UE la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative (CAMPUS) din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB).
El a spus că nivelul cercetării din România este în prezent „foarte eterogen”. „Sunt institute foarte bune, poate la nivel mondial din punct de vedere calitativ şi sunt institute cu mai puţine performanţe, depinde de profil, pentru că sistemul nostru de cercetare e foarte larg, el începe cu cercetarea – să spunem – din domeniul agricol şi se termină cu aerospaţială, deci sunt diferenţe foarte mari de domenii de cercetare. Evident că în zona de agricultură publicaţii internaţionale care contorizează nivelul institutelor sunt mai puţine decât în zona de fizica materialelor – să spunem – nanotehnologii şi atunci în mod firesc clasificarea acestor institute este mai greu de făcut decât a celor care lucrează pe zonele la modă acum, pe sănătate, pe nanotehnologii, pe bioinginerie medicală, de exemplu, unde sunt domenii foarte fierbinţi. Mi-e foarte greu să dau un nivel mediu al cercetării în România”, a adăugat Hurduc.
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat, pentru AGERPRES, că este extrem de important ca în timpul Preşedinţiei sale la Consiliul UE România să arate că este o ţară care produce valoare.
„Suntem prima forţă în Europa din punctul de vedere al IT-ului, putem demonstra că suntem o forţă, poate nu prima, dar o forţă în cercetarea europeană şi putem să schimbăm societatea şi Europa din România. E extrem de important să arătăm că putem face, pentru că de foarte multe ori lumea are impresia că vine aici într-o ţară bananieră şi are impresia că suntem aici oameni care doar producem forţă de muncă pe care să o folosească ieftin mai departe. Nu, putem să producem şi cercetare, servicii, produse în România de foarte bună calitate”, a spus Costoiu.
El a subliniat importanţa dotărilor şi a investiţiei în resursa umană. „Echipamentele, dotările sunt foarte importante şi investiţia în resursa umană. Noi am reuşit să reducem plecarea tinerilor cercetători din România şi din universitatea noastră pentru că le-am pus la dispoziţie o infrastructură foarte bună”, a afirmat Costoiu.
Potrivit rectorului, UPB are în prezent peste 30.000 de studenţi în campusurile sale şi realizările acestei universităţi sunt „de nivel mondial”.
În cadrul vizitei la CAMPUS, peste 20 de miniştri ai cercetării din state membre ale UE au putut vedea, printre altele, echipamente în zona de bioinginerie, un laborator cu drone dezvoltate în UPB, proiecte de roboţi pentru aria medicală şi un laborator de prelucrare a datelor din imagini.
Vizita a avut loc în contextul Reuniunii informale a miniştrilor cercetării şi inovării din statele membre ale Uniunii Europene, manifestare programată miercuri, la Palatul Parlamentului. AGERPRES