Romane grafice în colecția „Junior” a Editurii Polirom

Premieră în colecția „Junior” a Editurii Polirom: două dintre cele mai importante romane ale secolului XX, adaptate grafic

Două dintre cele mai importante romane ale secolului XX, fabula politică Ferma animalelor de George Orwel și …Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – laureatul prestigiosului premiu Pulitzer în anul 1961 –, au apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom, adaptate grafic.

Ferma animalelor, de George Orwell, traducere din limba engleză de Ona Frantz, într-o ediție adaptată și ilustrată de Odyr.

Cînd animalele de la fermă îşi alungă stăpînul beţiv, toate sînt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceşte peste program, astfel productivitatea creşte şi, pentru moment, gurile sînt sătule. Regulile de aur ale colectivităţii vor fi înscrise cu litere uriaşe pe un hambar: toate animalele sînt egale, nici un animal să nu bea alcool, să nu poarte haine, să nu doarmă în pat, să nu-şi ucidă semenii. Dar nu trece mult pînă cînd porcii preiau conducerea fermei şi se bucură de privilegiile puterii. Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi înţeles fie şi numai din ultima regulă care mai rămîne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sînt egale, dar unele animale sînt mai egale decît altele”.

De același autor, la Polirom: Zile birmanezeFără un sfanţ prin Paris şi prin LondraO fată de preotAspidistra să trăiască!O gură de aer, Drumul spre Wigan Pier, Omagiu CatalonieiO mie nouă sute optzeci şi patru.

Odyr s-a născut în 1967 în Pelotas, Brazilia. Este autor de benzi desenate şi pictor. I s-au publicat două cărţi: Copacabana, cu text de Lobo, şi Guadalupe, cu text de Angélica Freitas. A fost inclus în cîteva antologii de bandă desenată, iar povestirile şi ilustraţiile sale au fost publicate în cotidiane şi reviste braziliene, printre care Folha de São Paolo, O Globo, Le Monde Diplomatique Brasil.

…Să ucizi o pasăre cântătoare, traducere din limba engleză de Tatiana Malița, adaptat și ilustrat de Fred Fordham.

Roman ecranizat în 1963 în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck, John Megna şi Frank Overton în distribuţie.

Un portret tulburător al oamenilor şi diferenţelor dintre ei, al inocenţei şi nedreptăţii, al eroismului şi al transformărilor ce se petrec în Sudul american al anilor 1930. …Să ucizi o pasăre cântătoare, o poveste celebră încă din primul an de apariţie, distinsă cu Premiul Pulitzer, revine acum sub forma unui roman grafic atrăgător, cu aceiaşi Scout, Jem, Boo Bradley şi Atticus Finch din orăşelul Maycom, Alabama, surprinşi în ilustraţia şi textul adaptat de Fred Fordham.

De aceeași autoare, la Polirom: Du-te și pune un străjer.

Fred Fordham s-a născut în 1985 și a crescut în nordul Londrei. A studiat politică și filosofie la Universitatea Sussex, lucrînd în tot acest timp ca pictor portretist și muralist. A scris și a ilustrat povestiri pentru diverse publicații, iar recent a ilustrat primul roman grafic al lui Philip Pullman.

Coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, colecția „Junior” se adresează atît copiilor, cît și adolescenților. Aceștia vor găsi aici cărți de aventuri, romane fantasy, cărți ilustrate, semnate de nume mari ale literaturii universale actuale. Elif Shafak, Sophie Kinsella sau Ian McEwan sînt autori deja îndrăgiți de publicul românesc, public care are acum ocazia să-i cunoască și în ipostaza de autori de literatură young adult sau pentru copii.