Pakistanul acuză India că ar plănui un atac militar împotriva sa

Ministrul pakistanez de Externe, Shah Mahmood Qureshi, a declarat că autorităţile din ţara sa deţin informaţii sigure potrivit cărora India ar plănui un atac împotriva Pakistanului, potrivit Reuters.

Declaraţiile de duminică ale ministrului, pe care India le-a descris ca fiind „iresponsabile”, vin după ce, în februarie, o serie de confruntări militare a avut loc între cele două puteri nucleare. Qureshi a mai declarat că atacul ar urma să aibă loc în perioada 16-20 aprilie şi a adăugat că Pakistanul a informat cele cinci ţări cu statut de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu acest lucru.

„Avem informaţii de încredere potrivit cărora India planifică un nou atac împotriva Pakistanului. Conform informaţiilor noastre, acest atac ar putea avea loc între 16 şi 20 aprilie”, a declarat ministrul. El nu a dat detalii despre eventualele dovezi pe care Pakistanul le-ar putea avea, dar a spus că premierul Imran Khan a fost de acord ca aceste informaţii să fie făcute publice.

Autorităţile indiene au respins categoric acuzaţiile aduse de oficialul pakistanez. „India respinge declaraţia iresponsabilă şi absurdă a ministrului pakistanez de Externe, declaraţie care are scopul clar de a provoca isterie în regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la New Delhi. „Acest truc pare să fie un apel către teroriştii pakistanezi pentru ca aceştia să organizeze un atac în India”, a mai declarat acesta.

Autorităţile indiene au informat că îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm faţă de orice atac terorist şi au acuzat Pakistanul de complicitate cu teroriştii care ar pregăti astfel de atacuri pe teritoriul Indiei.

Situaţia dintre cele două state continuă să fie foarte tensionată, mai ales după ce un atac sinucigaş a ucis 42 de soldaţi indieni în februarie, în Pulwama. Autorităţile indiene au învinuit Islamabadul că protejează gruparea armată Jaish-e-Muhammad, care a revendicat atacul, şi a lansat un raid aerian pe teritoriul Pakistanului, mişcare care a adus cele două puteri nucleare aproape de un nou război.MEDIAFAX