Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat marţi că exerciţiul militar-medical Vigorous Warrior 19 – VW19 va fi unul de referinţă, extrem de important din punct de vedere al rezultatelor şi concluziilor, atât pentru NATO, cât şi pentru partea civilă implicată.
„Va fi un exerciţiu de referinţă, va fi un exerciţiu extrem de important ca şi rezultate, ca şi concluzii. Şi pentru NATO, şi pentru noi, ca parte civilă. (…) Verificările se fac corect, scenariul exerciţiului permite aceste verificări. Interacţiunea între personalul civil, medicii civili – cum sunt cei de la SMURD, de la Ambulanţă, asistenţii, paramedicii de la pompieri – cu partea militară poate fi verificată şi, mai mult, poate fi exersată. Eu consider că astfel de exerciţiu este foarte bine-venit şi până acum am văzut doar reacţii pozitive, inclusiv la nivelul reţelelor de socializare, postate de NATO, de colegi din alte ţări”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.
Arafat a mai precizat că entităţile civile vor fi implicate mai pregnant în această acţiune în noaptea de 11 spre 12 aprilie, când va avea loc un exerciţiu la staţia de metrou Piaţa Romană, unde va fi prezentă şi o echipă de căutare-salvare din Ungaria.
„Exerciţiul este al Ministerului Apărării, este un exerciţiu militar-medical, dar cu implicare civilă. Deci este exact, hai să zicem, reversul a ceea ce s-a întâmplat în cursul anului trecut, în octombrie, unde era un exerciţiu civil pe dezastre şi unde militarii au sprijinit. (…) Ca parte civilă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este implicat prin mai multe resurse, inclusiv prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin serviciile de ambulanţă, SMURD, Inspectoratul General de Aviaţie – deci este şi un elicopter SMURD care participă la exerciţiu – şi inclusiv prin mai multe ONG-uri cu care avem protocol de colaborare”, a explicat Raed Arafat.
Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exerciţiu cu focus medical din istoria Alianţei Nord-Atlantice, se desfăşoară în perioada 1 – 15 aprilie în mai multe unităţi ale Armatei Române, a informat MApN.
Exerciţiul se desfăşoară pe cele trei componente – terestră (activităţi care vor avea loc, în majoritate, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu), aeriană (în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii) şi navală (în zona Constanţa şi la Marea Neagră).
Conform MApN, secvenţa acţională a exerciţiului VW19 se va desfăşura în mai multe zone din Bucureşti, pe 11 şi 12 aprilie, având ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale, cât şi multinaţionale. Acţiunea se va desfăşura în cooperare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu sprijinul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
La exerciţiul medical întrunit multi-nivel şi multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării, în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, iau parte reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea şi o componentă civilă, urmând să participe 10 organizaţii. AGERPRES