Israel: Netanyahu este mai bine poziţionat să formeze o coaliţie majoritară cu aliaţi în parlament

Benny Gantz, rivalul lui Benjamin Netanyahu, a transmis miercuri un mesaj optimist, în prima sa reacţie după alegerile generale din Israel, în ciuda poziţiei puternice obţinute de premier, relatează DPA.

După numărarea a 97% din voturi, partidul Likud al lui Netanyahu pare în poziţia de a obţine 35 din cele 120 de locuri din parlament, la egalitate cu Partidul Albastru şi Alb al lui Gantz.

Însă Netanyahu este mai bine poziţionat să formeze o coaliţie majoritară cu aliaţi în parlament, astfel că foarte probabil el va fi însărcinat cu formarea viitorului guvern.

„Bună dimineaţa, prieteni. Da, bună dimineaţa!”, a scris el pe Twitter, observând apoi că rezultatul final nu este clar deocamdată.

El a spus că deşi „la orizont se întrevede un cer întunecat, nu e nimic final, deoarece ar putea apărea mişcări electorale şi s-ar putea să dezvoltăm mişcări politice de un fel sau altul”, a mai spus el.

„Cu siguranţă nu este ascuns soarele speranţei pe care l-am oferit poporului şi societăţii în Israel”, a adăugat el, promiţând să îi reprezinte pe cei „peste un milion de cetăţeni care au cerut de la noi altceva”.

Marţi seară, ambii rivali şi-au revendicat victoria.

„Blocul de dreapta condus de Likud a obţinut o victorie clară”, a declarat Netanyahu.

El a anunţat că va începe chiar din seara de marţi să lucreze la crearea unui guvern cu partenerii săi „naturali”.AGERPRES