PSRM refuză să susţină un guvern minoritar

PSRM nu consideră posibilă susținerea unui guvern minoritar şi o va propune pentru funcţia de speaker pe Zinaida Grecianîi. Anunţul a fost făcut de conducerea PSRM la finele şedinţei comune a Comitetului Executiv Politic al PSRM şi fracțiunii parlamentare, comunică MOLDPRES.

Preşedintele PSRM, Zinaida Grecianîi, a menţionat că socialiştii îşi doresc să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un guvern și program de guvernare susținut în totalitate de această majoritate. ”PSRM nu consideră posibil susținerea unui guvern minoritar din mai multe considerente, în primul rând, cele de ordin politic, funcțional, dar și operațional. Noi suntem în continuare convinși că cea mai bună soluție este deblocarea activității parlamentului și neadmiterea alegerilor parlamentare anticipate”, a spus Grecianîi.

Ea a menţionat că PSRM îşi reconfirmă disponibilitatea de a continua discuțiile în vederea depășirii crizei politice create. Totodată a reiterat că orice eventuală configurație și înțelegere politică nu poate fi făcută cu orice preț, ignorând voința cetățenilor.

Conducerea PSRM a anunţat şi o serie de principii care vor sta la baza dialogului pentru formarea unei coaliţii de guvernare printre care: garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova (prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar) și reintegrarea țării; politica externă echilibrată; respectarea drepturilor cetăţenilor indiferent de naționalitate și apartenență etnică; echitate socială și protecția valorilor tradiționale.

Liderul PSRM a comunicat că va propune spre examinare Consiliului Republican al partidului, care va avea loc pe data de 12 aprilie curent, trei blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea în guvernare a PSRM.