Hillary Clinton : Julian Assange trebuie să răspundă pentru ce a făcut

Fosta candidată democrată la alegerile prezidenţiale americane Hillary Clinton a declarat joi că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, arestat la Londra, „trebuie să răspundă pentru ce a făcut”, relatează DPA.

Printr-o decizie controversată, site-ul a publicat email-uri ale Partidului Democrat, piratate de guvernul rus, care au afectat imaginea lui Hillary Clinton în timp alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Arestarea lui Assange, cetăţean australian în vârstă de 47 de ani, care stătea de şapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra, s-a produs după ce Quito i-a revocat statutul de azilant.

Poliţia Metropolitană din Londra a precizat că Assange a fost arestat pentru că nu s-a predat unui mandat de reţinere din 2010 în legătură cu acuzaţii de agresiuni sexuale în Suedia, care au fost apoi retrase. La câteva ore după ce a fost arestat, el a fost declarat vinovat de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune în legătură cu acest caz.

El a fost apoi arestat şi pe baza unei solicitări de extrădare din partea SUA sub acuzaţia de complicitate cu fostul analist american de informaţii militare Chelsea Manning pentru scurgerea unei serii de materiale clasificate în 2010.

„Este clar din acuzare că (arestarea) are legătură cu sprijinul oferit în piratarea unui calculator militar pentru a fura informaţii de la guvernul Statelor Unite”, a declarat Hillary Clinton.

„Voi aştepta şi voi vedea ce se va întâmpla cu acuzaţiile şi cum avansează, însă s-a sustras cauţiunii în Marea Britanie, iar Suedia are acele acuzaţii care au fost abandonate”, a spus fosta şefă a diplomaţiei americane la un eveniment la Beacon Theater din New York unde participa alături de soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton.

„Ideea de bază este că trebuie să răspundă pentru ce a făcut, cel puţin pentru ceea ce a fost inculpat”, a adăugat ea.

Assange urmează să compară din nou în faţa instanţei la 2 mai pentru o audiere în privinţa solicitării de extrădare din partea SUA.

Fostul analist Chelsea Manning a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru scurgere de documente, inclusiv telegrame şi înregistrări video militare ale Departamentul de Stat, către WikiLeaks, pentru a atrage atenţia opiniei publice faţă de războaiele din Irak ŞI Afganistan. AGERPRES