O echipă de cercetători din SUA au dezvoltat un dispozitiv portabil capabil „să captureze” celule cancerigene direct din fluxul sanguin, fără a mai fi nevoie să se recurgă la biposie, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature.
Investigaţia, dezvoltată de Universitatea din Michigan, a testat pe animale eficienţa acestui prototip care i-ar putea ajuta pe medici să amelioreze diagnosticele şi tratamentele.
„Nimeni nu vrea să se supună unei biopsii. Dacă putem obţine suficiente celule cancerigene din sânge, le putem utiliza pentru a cunoaşte biologia tumorii şi a determina tipul de îngrijire”, notează într-un comunicat Daniel F. Hayes, expert în cancer de sân şi autor principal al studiului.
Dispozitivul este puţin mai mare decât o cutie de chibrituri cu dimensiuni de 6,98 cm x 5,08 cm x 2,54 cm şi se conectează printr-un cateter la vena pacientului pentru „a captura” constant timp de aproximativ două ore un volum de sânge necesar biopsiei.
Potrivit experţilor, în fluxul sanguin pot fi eliberate peste 1.000 de celule cancerigene pe minut, dar procedurile actuale pot captura astfel de celule din mostre mici de sânge obţinut de la pacienţi.
„Este diferenţa care există între o cameră de securitate care obţine imagini de la uşa de la intrare din cinci în cinci minute, şi cea a unei camere video care filmează permanent. Dacă un intrus intră în perioada de pauză de cinci minute, nu s-ar şti”, a explicat inginera chimistă Sunitha Nagrath, care a participat la dezvoltarea dispozitivului.
Celulele cancerigene capturate în mod continuu în sânge pot aduce mai multă informaţie, chiar decât cea obţinută prin intermediul biopsiei, pentru a putea pune la punct tratamente alternative mai eficiente.AGERPRES