Parlamentul European se reuneşte în această săptămână la Strasbourg, pentru ultima sesiune parlamentară înainte de alegerile europene, având pe agendă, printre altele, adoptarea de noi măsuri de consolidare a poliţiei de frontieră şi gărzii de coastă la nivel european şi respectiv pentru asigurarea unei mai bune protecţii a avertizorilor de integritate, dar şi o dezbatere privind statul de drept în România, introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment.
Eurodeputaţii vor acorda miercuri un vot final pentru o serie de noi măsuri de consolidare a poliţiei de frontieră şi a gărzii de coastă la nivel european. Modificările aduse Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontiera şi Garda de Coastă (Frontex) vizează rezolvarea deficienţelor actuale şi o abordare mai adecvată a nevoilor actuale în materie de securitate şi migraţie.
Modificările aduse agenţiei includ crearea unui nou corp permanent care să sprijine ţările UE la faţa locului în sarcinile de control la frontiere sau de returnare, precum şi în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere. În 2021, personalul operaţional va număra 5.000 de angajaţi, urmând ca până în 2027 corpul permanent să devină pe deplin operaţional, cu 10.000 de angajaţi. Acesta va include şi un grup de reacţie rapidă pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
Tot în această sesiune vor fi votate noi reglementări europene care ar urma să permită o mai bună protecţie pentru avertizorii de integritate, cei care dezvăluie informaţii dobândite în context profesional asupra unor activităţi ilegale sau dăunătoare.
Noile norme, convenite deja de negociatorii PE cu miniştrii UE şi care vor fi supuse la vot marţi, vor crea canale mai sigure pentru semnalarea încălcărilor dreptului european în interiorul companiilor şi autorităţilor publice şi prevăd măsuri de protecţie împotriva represaliilor precum intimidarea sau hărţuirea, dar şi măsuri de sprijin cum ar fi consultanţa juridică şi accesul la informaţii privind proceduri şi căi de atac.
Eurodeputaţii vor dezbate luni după-amiază, după ora 18.00, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea a fost introdusă pe agendă în urma şedinţei Conferinţei Preşedinţilor de joi la solicitarea grupului PPE din PE, care îşi motivează demersul prin campania dusă de statul român împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, despre care menţionează într-un comunicat că este „inacceptabilă într-un stat membru UE”.
În noiembrie anul trecut, Parlamentul European şi-a exprimat preocuparea cu privire la recentele schimbări din sistemul judiciar, avertizând că ar putea pune în pericol separarea puterilor şi ar submina lupta împotriva corupţiei. Eurodeputaţii vor evalua acum în plen evoluţia situaţiei din România în ultimele luni. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii.
Tot în această sesiune, PE va vota miercuri reglementări actualizate privind protecţia consumatorilor, pentru combaterea clasificărilor înşelătoare pe pieţele online şi standardelor duble de calitate a produselor.
Nu în ultimul rând, o nouă lege convenită informal cu statele membre şi care prevede ca vehiculele, camionetele, camioanele şi autobuzele noi să fie echipate cu elemente de siguranţă pentru salvarea de vieţi va fi votată marţi de eurodeputaţi. De exemplu, asistenţa inteligentă pentru controlul vitezei şi sistemul avansat de frânare de urgenţă vor trebui instalate pe vehiculele noi începând din mai 2022.AGERPRES