Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a declarat, duminică, la un seminar pe tema vaccinurilor, organizat la Govora, că părinţii au o datorie civică şi morală de a-şi vaccina copiii.
„Este o datorie civică, dacă vreţi, a părinţilor, şi o datorie morală faţă de propriul lor copil să înţeleagă foarte bine care sunt beneficiile vaccinării, care sunt, bineînţeles, şi limitele vaccinării, şi, totuşi, să accepte că programele naţionale de vaccinare nu sunt împotriva omului, ci, dimpotrivă, sunt pentru a proteja o colectivitate şi face în aşa fel încât să avem posibilitatea să ţinem sub control nişte boli la care suferinţa există, chiar dacă este, să zicem, vorba de o evoluţie benignă. Nu pot să exclud faptul că sunt nişte suferinţe şi nişte cheltuieli colaterale care înseamnă absenţa părintelui de la serviciu, medicamentele, cheltuielile pe care spitalul poate să le angajeze în caz de spitalizare etc. Adică, trebuie să înţelegem că nu este nici moral şi nici eficient să las bolile acestea pe care pot să le previn printr-o măsură care îmi dă o certitudine, să nu le împiedic şi să nu mă supun acestor reguli pe care înainte părinţii nu le-au încălcat”, a spus Doina Azoicăi.
Aceasta a mai spus că poate ar fi potrivită şi o măsură prin care vaccinarea să fie obligatorie, deşi discuţiile în jurul acestui termen i se par exagerate.
„O măsură represivă poate să antreneze o reacţie paradoxală, mai ales în momentul de faţă. Dacă vorbeam acum 30 de ani, poate că nu era atâta opoziţie ca acum. Părerea mea este că dacă lucrurile evoluează în continuare aşa, soluţia nu este numai să încercăm să-i convingem, ci să găsim anumite modalităţi prin care să-i facem să respecte nişte reguli”, a menţionat Doina Azoicăi.
Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a susţinut o prezentare intitulată „Între mit şi realitate în vaccinare”, în cadrul unui seminar organizat la Govora, în perioada 12-14 aprilie, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România. AGERPRES