Social-democraţii finlandezi au început tatonările pentru formarea viitorului guvern

După o victorie strânsă în alegerile parlamentare, social-democraţii finlandezi, aflaţi până acum în opoziţie, au început tatonările pentru formarea viitorului guvern, transmite DPA.

Luni, liderul Partidului Social Democrat, Antti Rinne, a declarat că speră ca noul guvern să fie instalat până la sfârşitul lui mai, cu condiţia găsirii unei baze comune. „Valorile comune” sunt importante, a spus el la televiziunea publică YLE.

Social-democraţii au obţinut 40 de locuri din cele 200 din parlament, cu şase mai multe decât în legislatura precedentă, ceea ce îi asigură lui Rinne prima şansă de a forma guvernul. Procentajul de 17,7% din voturi a fost doar cu puţin mai mare decât al Partidului Finlandezilor (populist-naţionalist) şi decât al Partidului de Coaliţie Naţională (conservator), clasat al treilea.

Analiştii politici apreciază, potrivit DPA, că această configuraţie poate constitui o dificultate la viitoarele negocieri.

Partidul Finlandezilor va avea 39 de parlamentari. „Rezultatul a surprins probabil pe toată lumea, chiar şi pe noi într-o anumită măsură”, a recunoscut liderul formaţiunii, Jussi Halla-aho, într-o declaraţie transmisă de YLE.

Rinne a apreciat, pe acelaşi post TV, că valorile sale sunt diferite de ale lui Halla-aho, care – notează DPA – este cunoscut pentru atitudinea dură împotriva imigraţiei şi pentru opiniile eurosceptice.

Conservatorii, participanţi la coaliţia guvernamentală care îşi încheie mandatul, au 38 de locuri în parlament.

Cel mai mare perdant al alegerilor, cu doar 31 de parlamentari, faţă de 49 anterior, este Partidul de Centru, formaţiunea liberală cu rădăcini agrariene a prim-ministrului în exerciţiu, Juha Sipila.

Conducerea social-democraţilor se va întruni joi pentru a desemna negociatorii şi a adresa unele întrebări celorlalte partide, pentru a afla poziţia lor în diferite chestiuni, a anunţat Rinne. Până la finalul negocierilor, guvernul condus de Sipila, care a demisionat în martie, urmează să-şi exercite atribuţiile ca interimar. AGERPRES