Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie intensificat, susţine Președintele în exercițiu al OSCE

Dialogul între Chișinău și Tiraspol trebuie intensificat în beneficiul cetăţenilor şi este nevoie de paşi mici, concreți, în consolidarea încrederii, pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare transnistreană. Afirmaţia a fost făcută astăzi de către președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák,comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, datorită angajamentului, conducerii și voinței politice a ambelor părți, anul trecut au fost implementate cinci acorduri care aduc beneficii concrete oamenilor, precum acordul privind plăcuțele de înmatriculare neutre sau școlile cu predare în grafia latină. “Acest lucru a dat un nou impuls procesului de reglementare transnistreană. Pentru a menține această dinamică, Chișinăul și Tiraspolul trebuie să intensifice acum dialogul, să depună eforturi în vederea finalizării „pachetului Berlin plus” și să identifice noi domenii de lucru în comun”, a spus Lajčák.

El a adăugat că OSCE așteaptă cu nerăbdare formarea rapidă la Chișinău a unui guvern stabil, pregătit în continuare să se implice constructiv în procesul de reglementare transnistreană la toate nivelurile.

Slovacia a preluat, începând cu 1 ianuarie curent, președinția prin rotație a OSCE. Un comunicat al Misiunii OSCE de la Chişinău menționa atunci că, în calitate de președinte în exercițiu al organizației, Miroslav Lajčák „se va concentra pe avansarea procesului de reglementare transnistreană în cadrul parametrilor conveniți la reuniunea Consiliului ministerial OSCE de la Milano în decembrie 2018”.