Sorina Pintea: Preşedintele Klaus Iohannis nu cunoaşte realitatea din sistemul de sănătate

Preşedintele Klaus Iohannis nu cunoaşte realitatea din sistemul de sănătate şi ar trebui să fie mai atent la consilieri, a declarat marţi, la Braşov, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ea adăugând că nu înţelege care sunt criteriile pe care şeful statului le-a folosit pentru a premia spitalele.

„În primul rând nu înţeleg care sunt criteriile pe care domnul preşedinte le-a folosit pentru a premia spitalele, ar trebui să fie un pic mai atent la consilieri, pentru că văd că nu cunoaşte realitatea”, a declarat Pintea, răspunzând unei întrebări privind demersul şefului statului de a decora spitalul din Constanţa.

În ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui că ministrul Sănătăţii ar fi pornit mai degrabă o campanie de imagine prin spitale, Pintea a afirmat că şi predecesorii ei au făcut acest lucru, însă nu l-au deranjat, aceştia fiind de altă culoare politică.

„Aceste campanii – cum le spune dânsul – au fost făcute şi de predecesori de-ai mei, e adevărat şi de altă culoare politică, şi atunci le-a apreciat. Dânsul spune că ştie realităţile din spitalele publice, atunci înseamnă că înţelege demersul meu. Cred că revoltător este că dânsul află abia acum că avem probleme în sistemul de sănătate, avem probleme în sistem şi cred că ar fi trebuit să mă susţină să încercăm să le rezolvăm. După aceea vorbeşte despre programul de guvernare că nu am făcut nimic, poate nu ştie, dar salariile s-au majorat (…) avem buget mare pentru investiţii, de anul trecut am început să dotăm spitale”, a spus Pintea.

Aceasta a subliniat că a atras la bugetul ministerului 186 de milioane de euro din fonduri europene pe proiecte retrospective, iar în ceea ce priveşte spitalele regionale, pentru cel din Iaşi, pentru care nu există bani europeni suplimentari, s-a făcut etapizare şi „urmează hotărârea de Guvern”.

„Fonduri europene – vom folosi ceea ce avem pentru spitalele regionale – 150 de milioane de euro. O rog pe doamna Corina Creţu să-l informeze pe domnul preşedinte despre întâlnirea pe care am avut-o în biroul premierului, când am discutat foarte clar că nu există bani suplimentari pentru spitalele regionale, să etapizăm, să mergem în etapa a doua, următoare, de finanţare. Săptămâna trecută, comisia interministerială a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional Iaşi. Urmează hotărârea de Guvern şi trimiterea la Bruxelles. Noi facem paşi înainte, nu ne oprim. Tot pe fonduri europene – 26 de contracte pentru reabilitarea unităţilor de primiri urgenţe semnate, 150 de ambulatorii – proiecte care ar fi trebuit depuse în 2014, 2016 – nu au fost depuse, spitalele au achiziţionat şi ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, aşa cum se pricepe ea, împreună cu ministerul Dezvoltării, a depus cereri de finanţare pe proiecte retrospective şi, la sfârşitul lunii decembrie, au intrat în cont 186 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să intre atunci”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră „revoltător” faptul că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, „a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară”.

„Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certaţi cu justiţia, timp în care cetăţenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenţei guvernanţilor. Este revoltător că ministrul Sănătăţii a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din ţară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale?”, a declarat Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a unor spitale din ţară.

El a susţinut că Ziua Mondială a Sănătăţii a fost transformată de decidenţii guvernamentali într-un „spectacol îndoielnic, cu pedepse şi controale demonstrative”.

„Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din ţară şi ştiu cu ce se confruntă medicii şi asistentele medicale, cercetătorii şi tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice şi private şi centre de cercetare medicală şi am văzut oameni care, lucrând în condiţii precare, încearcă să-şi facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceştia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea şi recunoştinţa, indiferent unde lucrează”, a mărturisit şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că sistemul sanitar se confruntă cu dificultăţi, adăugând că, din păcate, actuala guvernare PSD este un „eşec de la un capăt la altul”.

„PSD a promis românilor nu mai puţin de 8 spitale regionale şi un spital republican. A promis, de asemenea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor existente. Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat şi votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca şi în economie, educaţie, infrastructură, şi de promisiunile în domeniul sănătăţii s-a ales praful”, a afirmat Iohannis. AGERPRES