EDUCAȚIE ȘI INFORMARE, PENTRU CA AUTOMEDICAȚIA RESPONSABILĂ SĂ FIE POSIBILĂ

Informarea, educarea și responsabilizarea românilor în vederea gestionării stării de sănătate constituie un pas important în privința automedicației responsabile, iar românii sunt din ce în ce mai preocupați de starea lor de sănătate, arată reprezentanții Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI). De altfel, automedicația responsabilă este o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății cât timp este bazată pe o informare corectă din surse credibile și avizate, arată reprezentanții RASCI.

Automedicația poate fi benefică atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, care se poate axa în principal pe pacienții cu probleme serioase de sănătate. Directorul excutiv RASCI, Diana Mereu, afirmă că este necesar să se poată face diferența între tratamentul „după ureche” și automedicația rațională, care presupune un consumator informat și responsabil, capabil să recunoască situațiile în care are nevoie de controlul și avizul unui specialist.

„Există un interes din ce în ce mai mare al romȃnilor pentru gestionarea propriei stări de sănătate. De aceea, este important ca, atât noi, în calitate de reprezentanți ai industriei, cât și profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie să fim pregătiți să le oferim acestora informații corecte și complete, (…) să încurajăm consumatorii să adopte și alte comportamente sănătoase”, declară Diana Mereu.

RASCI derulează din anul 2018 campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”. Scopul acesteia este să contribuie nu doar la informarea, ci și la responsabilizarea consumatorilor, care trebuie să fie conștienți că sănătatea lor depinde de ei și că trebuie să folosească în mod corect produsele din aceste categorii. Automedicația responsabilă poate avea însă și beneficii pe plan economic. Potrivit datelor Association of the European Self-Medication Industry (AESGP), creșterea nivelului de automedicație ar putea aduce economii anuale de 16 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene.