Breaking News
Police officers guard women and children who are relatives of Kosovo Jihadists who returned from Syria, at foreigners detention centre in Pristina, Kosovo, April 20, 2019. REUTERS/Laura Hasani

Poliţia şi procurori din Kosovo au interogat câteva dintre femeile ce s-au întors din Siria

Poliţia şi procurori din Kosovo au interogat câteva dintre femeile ce s-au întors din Siria sâmbătă, au anunţat luni avocaţi care au luat parte la interogatorii, informează Reuters.

Kosovo a readus acasă cu avionul 110 cetăţeni ai săi din Siria, inclusiv 32 de femei, 74 de copii şi 4 jihadişti care au plecat să lupte în războiul civil de pe teritoriul sirian. Cei patru combatanţi au fost imediat reţinuţi şi plasaţi în arest pentru 30 de zile, în aşteptarea interogatoriilor, în timp ce femeile şi copiii au fost trimişi la un centru de detenţie de lângă Pristina.

„Reprezint (în faţa justiţiei) o femeie care s-a întors din Siria. Ea este acuzată că a făcut parte din grupările teroriste şi se află într-o stare de sănătate foarte proastă”, a declarat avocata Fehmie Gashi-Bytyqi pentru Reuters.

Câţiva vizitatori au fost văzuţi luni dimineaţa în faţa centrului de detenţie de lângă Pristina, în speranţa că îşi vor revedea rudele. Copii, câteva fete mici care purtau hijab, se aflau afară pe o vreme însorită, jucând fotbal cu gardienii. Medici intrau şi ieşeau constant din clădire, pentru a-i spune unor controale medicale pe cei reîntorşi în Kosovo.

După prăbuşirea califatului autoproclamat al Statului Islamic în Siria şi Irak, mai multe ţări se confruntă cu problema militanţilor şi familiilor acestora care vor să se întoarcă acasă.

Circa 90% din populaţia din Kosovo este declarată musulmană, însă majoritatea nu se supun regulilor canonice şi au o educaţie laică. Mai mult de 300 dintre cetăţenii kosovari au mers în Siria după anul 2012 şi 70 de bărbaţi kosovari care au luptat alături de grupări islamiste au fost ucişi.

Potrivit poliţiei, 30 de combatanţi kosovari, 49 de femei şi 8 copii se află în continuare în zonele de conflict. Guvernul de la Pristina a declarat că intenţionează să-i readucă acasă pe cei aflaţi încă acolo.

Agenţiile de securitate internaţionale şi locale au atenţionat deja în legătură cu riscul pe care îl presupune reîntoarcerea combatanţilor islamişti. În 2015, Kosovo a adoptat o lege conform căreia cei care au luptat în conflicte externe sunt pasibili de pedepse de până la 15 ani de închisoare. AGERPRES