Sfârșitul sfârșitului lumii, de Jonathan Franzen: profilul unui pesimist care speră totuși că lumea mai poate fi salvată

Considerat de cunoscuta revistă The New Yorker ca unul din cei Douăzeci de scriitori ai secolului 21 („Twenty Writers for the 21st Century”), Jonathan Franzen este autorul celebrelor romane Corecţii (National Book Award), LibertatePuritate, toate apărute în traducere la Polirom. Sfârșitul sfârșitului lumii este primul său volum de eseistică apărut în limba română, în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete.

Romancier de mare forță, Jonathan Franzen se dovedește și un eseist redutabil. Prestigiosul prozator american face în Sfîrșitul sfîrșitului lumii un tur de forță foarte personal, încărcat de un umanism subtil, detectabil sub puseurile de pesimism și mizantropie ce îi punctează comentariile asupra lumii contemporane.

Pasionat de păsări, îngrijorat de schimbările climatice și de ascensiunea lui Donald Trump, călător prin cele mai diverse colțuri ale lumii, din Antarctica pînă în Ghana și Albania, Franzen este un bun cunoscător și un comentator tăios al realităților actuale. Credincios lui însuși și adevărului în care crede, critică acerb derapajele de orice fel, chiar și pe cele ale ecologiștilor, a căror cauză o susține.

Atractive prin diversitatea tematică, prin incisivitatea polemică a comentariilor și prin poveștile din care se nasc, inclusiv cuceritoarele istorisiri autobiografice, eseurile din acest volum mai reușesc ceva: dezvăluie profilul foarte uman și, cumva, înduioșător al unui pesimist care speră totuși că lumea mai poate fi salvată.

Jonathan Franzen (n. 1959) este autorul mai multor romane: Al 27-lea oraş (1988; Polirom, 2007), Strong Motion(1992), Corecţii (2001; Polirom, 2004, 2011, 2013, 2017), distins cu prestigiosul National Book Award şi cu James Tait Black Memorial Prize, Libertate (2010; Polirom, 2011, 2016, 2018) şi Puritate (2015; Polirom, 2016). A mai publicat cîteva volume de eseuri, printre care How to Be Alone (2002) şi Farther Away (2012), şi unul de memorii, The Discomfort Zone (2006). Jonathan Franzen este un colaborator constant al revistei The New Yorker şi, din 2012, membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

Colecția „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără în prezent peste 1.000 de titluri.