Ipoteză: Atentatele din Sri Lanka, puse în relaţie cu atacurile de la două moschei din Noua Zeelandă

Atentatele ce au vizat biserici şi hoteluri din Sri Lanka, în urma cărora cel puţin 320 de persoane au murit, au fost comise ca reacţie la atacurile teroriste de la două moschei din Noua Zeelandă, a declarat Ruwan Wijewarden, ministru de stat pentru Apărare, potrivit cotidianului The Guardian.

Ministrul de stat le-a spus parlamentarilor de la Colombo că anchetatorii au stabilit că „acest atac a fost comis ca reacţie la atacul anti-musulman de la Christchurch”.

Wijewarden a mai afirmat că bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 321 de morţi, inclusiv 38 de cetăţeni străini, şi a reiterat că oficialii de rang înalt de la Colombo nu au primit informaţii despre un posibil atac iminent.

Atentatele nu au fost revendicate de niciun grup, însă un purtător de cuvânt al Guvernului de la Colombo şi ministrul Sănătăţii, Rajitha Senaratne, au indicat că există suspiciuni privind comiterea atentatelor de către mişcarea National Thowheeth Jama’ath (NTJ), o organizaţie islamistă relativ necunoscută.

Tigrii Eliberării din Tamil Eelam, o grupare insurgentă cunoscută pentru comiterea de numeroase atacuri sinucigaşe cu bombă, a fost înfrântă în 2009, şi nu a vizat în mod special creştinii. Pe de altă parte, alimentate de naţionalismul budist, sentimentele anti-musulmane sunt în ascensiune în Sri Lanka, în schimb până în acest moment nu există informaţii că pe insulă ar fi active grupări militante musulmane. Două grupuri musulmane din Sri Lanka au condamnat prompt atentatele ce au vizat hoteluri de lux şi biserici.

Cel puţin 50 de persoane au murit şi alte 20 au fost grav rănite în urma a două incidente armate produse în data de 15 martie la moscheile Al Noor şi Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Atacul terorist a fost comis de un adept al supremaţiei albe şi autoproclamat „etno-naţionalist”. Înaintea atacului, individul a publicat pe contul său de Twitter mai multe poze cu arme şi o „proclamaţie” de 74 de pagini în care îşi explică acţiunile.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, cu câteva săptămâni înainte de atentate, mai mulţi oficiali guvernamentali au primit un document care indica faptul că un membru al grupului acuzat că ar fi responsabil de atacuri a început să posteze „materiale cu conţinut extremist” pe reţelele de socializare în urma atacului din Noua Zeelandă, din 15 martie.

Pe de altă parte, experţii în terorism consideră că natura sofisticată a atentatelor şi echipamentele folosite sugerează că atacatorii au avut probabil nevoie de câteva luni de pregătire.

Unul dintre atacatorii sinucigaşi din Sri Lanka fusese reţinut în urmă cu câteva luni în legătură cu un incident în Mawanella, în cursul căruia mai multe statui budiste au fost deteriorate. MEDIAFAX