A fost lansat un ghid al vinurilor străine vândute în Republica Moldova

La Chișinău a fost lansat un ghid ce conține o selecție de 30 de vinuri străine vândute în Republica Moldova. Publicația, editată în premieră în țara noastră, a fost prezentată ieri la o vinotecă din capitală, transmite MOLDPRES.

Fine Wine Guide „30 de vinuri străine în Moldova” este editat de jurnalistul Andrei Cibotaru. Cele 30 de vinuri incluse în ghid provin din țări precum Italia, Franța, Spania, Chile, Noua Zeelandă. Publicația descrie vinurile, dar și oferă informații despre asocierile culinare și locurile în care acestea pot fi achiziționate.

Cel mai scump vin spumant descris în ghid poate fi cumpărat la Chișinău cu aproximativ 10 mii de lei, în timp ce cel mai ieftin – cu circa 150 de lei. Totodată, cel mai scump vin roșu costă 5 800 de lei.

Fine Wine Guide reprezintă o selecție non-erarhică de vinuri seci, spumante, dulci, albe, roze, roșii. Topul este dominat de vinuri Prosecco, acestea fiind întâlnite în cea mai mare diversitate în Republica Moldova. După Italia, urmează vinuri franceze din regiuni cu renume mondial precum Champagne, Bordeaux sau Bourgogne.

„Ca să ne înțelegem mai bine locul și rostul, trebuie să ne uităm ce mai face restul lumii. Cum arată un Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă, ce este un Pinot Noir de Burgundia, prin ce diferă un Champagne francez de spumantul moldovenesc, care e gustul dulce al unui Sauternes veritabil. Adevărul se naște prin comparație și prin căutări”, notează autorul în prefața Fine Wine Guide.

„Această publicație își dorește să fie un răspuns la întrebarea “ce vinuri străine bune sunt în Moldova?” Venirea marilor rețele comerciale aduce cu sine etichete străine. În acest context, vin cu o recomandare, non-erarhică, de vinuri pe care ar trebui să le încerce oricine e gata să-și lărgească orizontul cunoașterii”, afirmă Andrei Cibotaru.  

Ghidul a fost editat într-un tiraj de o mie de exemplare.